ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Βιβλίο του Ιβάν Τουργκένιεφ: Μουμού, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 28/12/2020 0 comments

Ιβάν Τουργκένιεφ

Μουμού

Εκδόσεις Ωκεανίδα

Θέλω να τελειώσω τη χρονιά με μια συγκλονιστική νουβέλα του Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Τουργκένιεφ. Το έργο είναι μια κραυγή κατά της κοινωνικής αδικίας, της δουλοπαροικίας και της αλαζονείας. Είναι η ιστορία αγάπης και αφοσίωσης, με σπαρακτικό, όμως, τέλος, του φτωχού αλλά περήφανου δουλοπάροικου Γκαράσιμ  με την αδέσποτη σκυλίτσα Μουμού. Ο ίδιος κρατάει το λόγο της τιμής του αλλά, στο τέλος, κάνει την επανάστασή του.

Ο κωφάλαλος ορφανός γίγαντας Γκαράσιμ, έρχεται από το χωριό του στην υπηρεσία μιας πλούσιας γριάς αριστοκράτισσας, κακομαθημένης, εκμεταλλεύτριας.

Ο Γκαράσιμ κάνει δουλειά για τέσσερις, είναι ήσυχος και η μόνη του χαρά είναι να κάνει κόρτε στη νεαρή πλύστρα Τατιάνα.

Όμως, η αρχόντισσα παντρεύει την Τατιάνα με τον τσαγκάρη του αρχοντικού, τον μέθυσο Καπιτόν Κλίμοφ και έτσι ο Γκαράσιμ χάνει το κορίτσι που αγάπησε.

Ένα χρόνο μετά, ο αγαθός γίγαντας βρίσκει ένα πεινασμένο κουτάβι και το υιοθετεί κρυφά. Οι δυο τους αποκτούν μια σχέση αγάπης, πίστης και εμπιστοσύνης. Είναι και οι δυο τους δύο ορφανά πλάσματα, που χρειάζονται κάποιον να τους δείξει την αγάπη του. Ο γίγαντας περιποιείται τη σκυλίτσα και την έχει στα όπα-όπα, σαν άνθρωπο.

Όταν, όμως, κάποια στιγμή, η αρχόντισσα παρατηρεί στην αυλή το σκυλάκι, ζητά να της το φέρουν. Εκείνο το καημένο τρέμει από το φόβο του. Μόλις όμως, η γερόντισσα, περιστοιχισμένη από τον οικονόμο και τις κυρίες επί της τιμής, πλησιάζει τη σκυλίτσα, αυτή της δείχνει τα δόντια της. Μεγάλο πλήγμα για την αριστοκράτισσα, συνηθισμένη ως τότε σε «ναι» και κολακείες.

Αμέσως, δίνει εντολή να διώξουν τη μικρή σκυλίτσα από το αρχοντικό. Αναλαμβάνει ένας κολλήγος να την πουλήσει στην αγορά, κρυφά, και να την εξαφανίσει πριν το καταλάβει ο Γκαράσιμ.

Όμως η σκυλίτσα βρίσκει το δρόμο και γυρίζει πίσω στο αρχοντικό, στην καλύβα του γίγαντα κολλήγου.

Μόλις η κυρία του σπιτιού ακούσει και πάλι το γαύγισμά της, παριστάνει ότι λιποθυμάει από τη σύγχυση και παραγγέλνει στον Γκαράσιμ να την ξεφορτωθεί.

Ο σκλάβος χωρίς δικαιώματα έχει ηττηθεί. Ο άνθρωπος που, όντας κωφάλαλος, οι άλλοι τον έχουν απομονώσει και τον έχουν παρανοήσει αφού δεν μπορεί να εκφραστεί. Τώρα, πρέπει και να στερηθεί τον πιστό του σύντροφο.

Από αυτή τη στιγμή ξεκινάει το δράμα που καταλήγει στο σπαρακτικό τέλος. Αξίζει να το διαβάσεις, δεν θα σου το αποκαλύψω.

Την νουβέλα αυτή την έγραψε ο Ιβάν Τουργκένιεφ στη φυλακή, όπου έμεινε για ένα μήνα, επειδή τα έβαλε με την τσαρική Ρωσία, εκφωνώντας τον επικήδειο του Νικολάι Γκόγκολ.

Αυτή η κραυγή ελευθερίας, οδύνης και ανάγκης για δικαιοσύνη, είναι ένα αριστούργημα 66 σελίδων, είναι το μήνυμα του καταπιεσμένου ανθρώπου, και θα σε συγκινήσει.

Μετάφραση από τα ρωσικά: Πέτρος Ανταίος

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης