Θωμάς Σιταράς
Λατέρνα, φτώχεια
και περίσσευμα καρδιάς
Εκδόσεις Μίνωας
Ένα πολύ γλυκό και νοσταλγικό βιβλίο που μας ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας την εποχή 1920-1940.
Η αστυφιλία δημιουργεί νέες γειτονιές περιφερειακά στην Αθήνα οι οποίες, με τα σημερινά δεδομένα, έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά του χωριού. Κοινόχρηστες βρύσες, χωματόδρομους, συνοικιακά σινεμά, ταβέρνες, κουτούκια αλλά και χοροεσπερίδες. Όμως, παρά το μόχθο, οι άνθρωποι αρπάζουν τις ευκαιρίες να διασκεδάσουν, ακόμα και με τον πιο απλό τρόπο. Στα σκαλάκια, στον καφενέ, στους γάμους, στις γιορτές. Η αθάνατη αθηναϊκή συνοικία είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου.
Από τις σελίδες του παρελαύνουν όλοι οι χαρακτηριστικοί τύποι της γειτονιάς: ο μπακαλόγατος, ο γυρολόγος, ο φανοκόρος, ο κουρέας, ο φούρναρης – που καμιά φορά μπερδεύει τα ταψιά – η λαϊκή αγορά και η «μαρίδα», οι μπόμπιρες του παιδομαχαλά. Ιδιαίτερη αναφορά στις οικιακές βοηθούς των σπιτιών της εποχής, που μαζί με τις κυράδες τους, τρέχουν να τα προλάβουν όλα, ώστε να βρουν, μετά, το χρόνο να κουτσομπολέψουν…
Ο συγγραφέας, με λεπτομερή καταγραφή, σαν να ήταν παρών, μας μεταφέρει όχι μόνο ήθη και έθιμα της εποχής, αλλά και ολοζώντανους διαλόγους, με την εξυπνάδα, τη θυμοσοφία και τα επιχειρήματα του λαού. Σίγουρα υπάρχουν στ’ αυτιά μας τέτοιοι διάλογοι από «άλλες» εποχές.
Ο αναγνώστης, άλλοτε θα χαμογελάσει και άλλοτε θα θυμηθεί νοσταλγικά τις αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, αναζητώντας την αυθεντικότητα της γειτονιάς της δικής του εποχής.
Κάθε Αθηναίος αξίζει να το διαβάσει για να διαπιστώσει πόσο διαφορετική είναι η πρωτεύουσα σήμερα, πόσο άλλαξαν οι συνήθειες, οι συνθήκες και οι άνθρωποι που την κατοικούν.
Το να κοιτάζουμε μέσα από την κλειδαρότρυπα του χρόνου μέσα από αυτό το υπέροχο βιβλίο, μας κάνει σοφότερους και πιο ανθεκτικούς.
Μέσα από τις σελίδες του, διαπιστώνει κανείς ύστερα από τόσα χρόνια, ότι η ζωή είναι για να την παίρνουμε ελαφρά, μιας και όλοι είμαστε περαστικοί από αυτό τον κόσμο.
Θα το απολαύσετε, θα το χαρείτε, θα το κάνετε δώρο, γιατί το αξίζει.