ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Βιβλία του Διονυσίου Σολωμού, του Ανδρέα Καρκαβίτσα και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: Τρία Διηγήματα, περίληψη και κριτική των βιβλίων.

Post by: 03/10/2022 0 comments

Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Τρία διηγήματα

Εκδόσεις Κέδρος

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, απόλαυσα τρία μικρά βιβλιαράκια- αριστουργήματα, τριών κορυφαίων Ελλήνων πεζογράφων, του Διονυσίου Σολωμού, του Ανδρέα Καρκαβίτσα και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Τα εικονογραφημένα αυτά βιβλία-διηγήματα αποτελούν μέρος της σειράς «Η Νεοελληνική λογοτεχνία Εικονογραφημένη». Την επιλογή των συγκεκριμένων κειμένων έκανε ο λογοτέχνης Βαγγέλης Ραπτόπουλος και την εικονογράφηση ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης.

Αυτά τα τρία μικρά διαμάντια των γραμμάτων με έφεραν πάλι σε επαφή με τους τρεις κλασικούς μας πεζογράφους και ποιητές.

Τα τρία διηγήματα είναι: «Η γυναίκα της Ζάκυθος” του Διονυσίου Σολωμού, «Η θάλασσα» του Ανδρέα Καρκαβίτσα και το «Όνειρο στο κύμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

«Η γυναίκα της Ζάκυθος». Η ιστορία της εχθρικής, πικρής, φιλάργυρης και δυστυχισμένης γυναίκας, της Ζάκυθος, όπως την αφηγείται ο Διονύσιος Ιερομόναχος. Αρχικά σου δίνει την εντύπωση μιας σάτιρας αλλά εξελίσσεται σε ένα ανθρώπινο δράμα που καταλήγει στο θάνατο και μια τραγική προφητεία για την εξέλιξη της πολιορκίας του Μεσολογγίου. Αρκετά σουρεαλιστικό, με μια μεστή, πυκνή γραφή και εκπληκτική γλώσσα.

«Η θάλασσα». Ένα συναρπαστικό διήγημα για την ψυχή του ανθρώπου που ζει με το πάθος της θάλασσας. Είναι η φωνή της που τον καλεί στη ζωή του ναυτικού, πάνω και από την αγάπη της γυναίκας και από την ασφάλεια της στεριάς. Εξαιρετικές περιγραφές από τη θαλασσινή ατμόσφαιρα, από την ένταση του ψυχής του ναυτικού που εξαρτάται από την πλανεύτρα θάλασσα και από την παρατήρηση της νησιώτικης κοινωνίας που ζει παίζοντας με το θάνατο.

«Όνειρο στο κύμα». Ένα αγαπημένο, πολυδιαβασμένο διήγημα. Η ιστορία του νεαρού βοσκού που παρακολουθεί εκστασιασμένος, το όνειρο στο κύμα, την όμορφη Μοσχούλα να κολυμπάει σε έναν απομονωμένο κολπίσκο. Κάποια στιγμή ο βοσκός θα πέσει στο νερό για να σώσει την όμορφη κόρη, θυσιάζοντας τη δική του Μοσχούλα, την αγαπημένη του γίδα, που περιμένοντας δεμένη, η δύστυχη, τυλίχτηκε στο σκοινί της και πνίγηκε.

Και τα τρία διηγήματα έχουν μέσα τους τη δύναμη της ελληνικής παράδοσης, το ψυχογράφημα της ελληνικής κοινωνίας.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης