ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Βιβλίο του Μιχαήλ Δούκα: Δώδεκα χρώματα, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 22/04/2024 0 comments

Μιχαήλ Δούκας

Δώδεκα Χρώματα

Συλλογή Διηγημάτων

Εκδόσεις Ελκυστής

Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα Μιχάλη Δούκα. Είναι μια συλλογή δώδεκα διηγημάτων με ήρωες δώδεκα χαρακτήρες που βιώνουν δώδεκα διαφορετικά συναισθήματα.

Η ιδέα του βιβλίου είναι ότι ενώνει τις δώδεκα ιστορίες με ένα ενδιαφέρον concept. Κάθε συναίσθημα που αναβλύζεται και βιώνει ο ήρωας, συμβολίζεται με ένα χρώμα, τόσο σχετικό με όσα θα ζει στην πραγματικότητα της ζωής του.

Με τη δυνατή του πένα, ο συγγραφέας κάνει ένα ταξίδι στα βάθη της ψυχής της ανθρώπινης ύπαρξης, καλώντας τον αναγνώστη να ανακαλύψει τα χρώματα που όχι μόνο ζωγραφίζουν τις στιγμές μας αλλά και καθορίζουν την ίδια μας τη ζωή.

Λευκό, Μωβ, Τιρκουάζ, Βιολετί, Πράσινο Σκούρο, Χρυσό, Πορφυρό, Ροζ, Ασημί, Μαύρο, Γαλάζιο, Γκρι κάνουν μια καταβύθιση στην ανθρώπινη ψυχή και αναδεικνύουν την αθωότητα, τη συγχώρεση, την ταπεινότητα, την αναγέννηση, τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας, τη λάμψη, την τρυφερότητα της δύναμης και της θλίψης, συναισθήματα που βρίσκουν καταφύγιο στα δώδεκα διηγήματα του βιβλίου.

Κάποια από αυτά διαδραματίζονται σε έναν ρεαλιστικό, σημερινό κόσμο, σκληρό, ζηλόφθονο, πιεστικό και πιεσμένο και κάποια άλλα σουρεαλιστικά, συμβαίνουν στο χώρο της φαντασίας και του παραμυθιού. Αυτή η ποικιλία θεματολογίας του βιβλίου δημιουργεί εκπλήξεις στον αναγνώστη και ένα συνεχές ενδιαφέρον για την επόμενη ιστορία.

Τα διηγήματα είναι από τις αγαπημένες μου μορφές λόγου. Είναι δύσκολο είδος πεζογραφίας, γιατί απαιτεί μια ιδέα, μια ιστορία με κλιμάκωση, κρίση και επίλυση σε λίγες σελίδες.

Και ο Μιχαήλ Δούκας με το βιβλίο του «Δώδεκα χρώματα» δίνει μια φρέσκια πνοή στο σύγχρονο ελληνικό διήγημα.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης