Δημήτριος Γ. Κιουσόπουλος
Η φυγή
Ένας στρατιώτης αφηγείται
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Μια προσωπική μαρτυρία του υπολοχαγού Δημήτρη Κιουσόπουλου γεμάτη με τις αναμνήσεις του από τον Αύγουστο του 1922.
Το κείμενο του συγγραφέα, σε πρώτο πρόσωπο, αφηγείται με λεπτομέρειες την άτακτη υποχώρηση του ελληνικού στρατού από το Αφιόν Καραχισάρ ως τα παράλια του Τσεσμέ, ενώ πίσω τους, τούς καταδίωκε ο άτακτος στρατός του Κεμάλ Ατατούρκ.
Μια λιτή, μοναδική και αξιομνημόνευτη εξιστόρηση της εμπειρίας που προηγήθηκε της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Όντας γυμνασιάρχης ο ίδιος ο συγγραφέας και άνθρωπος με μόρφωση, έγραψε τις αναμνήσεις του το 1972, πενήντα χρόνια μετά αφ’ ότου τα έζησε. Και δεν έχουν χάσει σε τίποτα την ολοζώντανη παραστατικότητα των γεγονότων.
Μέσα από τις αφηγήσεις του στρατιώτη αναδεικνύονται η πείνα, οι κακουχίες, η μυρωδιά του θανάτου, τα λάθη και η ατμόσφαιρα στο ελληνικό στράτευμα, στους απλούς ανθρώπους, η ηττοπάθεια. Ο ίδιος συναντήθηκε συχνά με το θάνατο και κινδύνεψε, αλλά κατάφερε τελικά να σωθεί από τον εφιάλτη της καταστροφής και να επιστρέψει στην πατρίδα.
Οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε ρίζες που μας συνδέουν με τα εδάφη των Ιώνων της Μικράς Ασίας και το βιβλίο αυτό, θα συγκινήσει κάθε καρδιά.
Για όσους θα ήθελαν να καταλάβουν καλύτερα την τότε γεωπολιτική και στρατιωτική κατάσταση θα διαφωτιστούν και θα αντιληφθούν πολλά από τον πρόλογο που έγραψε η καθηγήτρια της Ιστορίας Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου.
Θα πικραθείς, θα συγκινηθείς, θα μάθεις για όσα μας πλήγωσαν τότε, και θα ακούσεις μια γνήσια φωνή που σου περιγράφει όσα βίωσαν οι Έλληνες εκείνη τη δραματική περίοδο, σαν να τα βλέπεις να συμβαίνουν μπροστά σου.