ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Βιβλίο του Ηρόδοτου: Οκτώ νουβέλες και τέσσερα ανέκδοτα, παρουσίαση και κριτική του βιβλίου.

Post by: 27/11/2018 0 comments

Ηρόδοτος

Οκτώ νουβέλες και τέσσερα ανέκδοτα

Εκδόσεις Άγρα

 

Ένα υπέροχο, φανταστικό, μοναδικό βιβλίο, με τη σφραγίδα στην εισαγωγή, στη μετάφραση και στην προσθήκη πέντε δοκιμίων του Δ.Ν. Μαρωνίτη.

Όταν το βιβλίο αναφέρεται σε ανεξάρτητες νουβέλες και ανέκδοτα του Ηρόδοτου, εννοεί μέρη ή αποσπάσματα από το βιβλίο του “Ιστορία”. Αυτές οι νουβέλες και τα ανέκδοτα αποτελούν αυτοτελείς ιστορίες με αρχή-μέση-τέλος. Ανακαλύπτουν στον αναγνώστη αληθινούς ήρωες της Ελλάδας (Ευρώπης) και της Ασίας. Μεταφέρουν τη μυρωδιά από την κοσμοθεωρία, τους κώδικες ηθικής, τον τρόπο ζωής και τη φιλοσοφία των λαών της Ανατολής που διέπονται από το δεσποτισμό και τη σκληρότητα των βασιλέων τους, συγκριτικά με το πνεύμα λογικής, που χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους (Έλληνες).

Οι ιστορίες και τα ανέκδοτα του Ηρόδοτου συμπληρώνονται και στο τέλος του βιβλίου εξηγούνται γεωγραφικά, κοινωνιολογικά, ιστορικά και με κριτικό πνεύμα από τα πέντε δοκίμια που έγραψε ο μεταφραστής Δ.Ν. Μαρωνίτης.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ορισμένους από τους τίτλους των υπέροχων ιστοριών του Ηρόδοτου:

  • Η γυναίκα του Κανδαύλη
  • Όλβιος βίος: Διάλογος Κροίσου και Σόλωνα
  • Η ιστορία του Άδραστου
  • Αστυάγης και Άρπαγος

Πανίσχυροι βασιλιάδες, μοχθηρές σύζυγοι, πανούργες ερωμένες, αλαζόνες ηγέτες, άκαρδοι πατεράδες, ηθικοί συγγενείς, άπληστοι άνθρωποι, μισητοί σύζυγοι, υποχωρητικοί εραστές και δόλιοι “δορυφόροι” (οι κοντινοί άνθρωποι στην ασφάλεια των ηγεμόνων) δίνουν ζωντάνια στις εκπληκτικές ιστορίες. Χωρίς πολλές σελίδες (7 σελίδες, περίπου, η καθεμία) και με πυκνή γραφή, οι προσεγμένες περιγραφές του Ηρόδοτου αναδεικνύουν όλα τα ελαττώματα ή τα προτερήματα των ηρώων του.

Η έκδοση αυτή, παραθέτει στον αναγνώστη στις ζυγές σελίδες (αριστερά), το γνήσιο αρχαίο κείμενο για όποιον επιθυμεί να προστρέξει σε αυτό και στις μονές σελίδες (δεξιά) το μεταφρασμένο κείμενο του Δ.Ν. Μαρωνίτη. Αυτό το μεταφρασμένο διάβασα εγώ.

Ένα διαμάντι της ελληνικής γραμματείας. Διάβασέ το και θα καταλάβεις τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, δηλαδή Ευρωπαίος. Αν θέλεις να διαβάσεις έναν αρχαίο – μέγιστο συγγραφέα και φοβόσουν το αρχαίο κείμενο ή τον αριθμό των σελίδων, πάρε αυτό το βιβλίο: μαζί με τα δοκίμια του Δ.Ν. Μαρωνίτη. 250 σελίδες.

Επιστροφή στα γνήσια, αυθεντικά ελληνικά κείμενα των ανθρώπων που επηρέασαν την Οικουμένη. Ο Ηρόδοτος συμπυκνωμένος και απίστευτα γοητευτικός.

Είναι must!

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης