ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Βιβλίο του Henry Hugues: Fishing Stories, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου.

Post by: 09/10/2017 0 comments

Edited by Henry Hugues

Fishing Stories

Εκδόσεις Alfred Knopf

 

Ένα σπουδαίο βιβλίο για όσους αγαπούν το ψάρεμα και τη λογοτεχνία.

Μια συλλογή από 29 ιστορίες, με θέμα το ψάρεμα, τους ψαράδες, τα ψάρια και την ψυχολογία που συνδέεται μαζί τους.

Ο Χένρυ Χιούζ έχει επιλέξει συναρπαστικά διηγήματα/ιστορίες/δοκίμια/σκηνή από μυθιστόρημα, καθεμία τόσο διαφορετική, ιστορικά, γεωγραφικά και κοινωνικά. Από το 18ο αιώνα ως το 2006, όλες οι ιστορίες, περιγράφουν μέσα από τα βάσανα του “ψαρά” την κοινωνία κάθε εποχής. Σιβηρία, Ινδία, Ιαπωνία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχουν θάλασσες, λίμνες ή ποτάμια, υπάρχει και μια ψαράδικη ιστορία που περιμένει να ειπωθεί.

Συγγραφείς – και ψαράδες οι ίδιοι – οι αγαπημένοι λογοτέχνες Αντόν Τσέχωφ, Γκυ ντε Μοπασάν, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ρέημον Κάρβερ, Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Άννι Πρου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμυ Κάρτερ, ανάμεσα σε αυτούς, ενώνουν τις φωνές τους μέσα από το πιο “ζεν” χόμπι του κόσμου.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ορισμένες από αυτές:

  • Η ιστορία από τη Σιβηρία με την καλοσύνη και το έλεος των ανθρώπων για τα πλάσματα της φύσης, όπου ένα μικρό ψαράκι, με ένα θαύμα επιβραβεύει την οικογένεια που το έσωσε, δίνοντάς της ένα τηγάνι γεμάτο σολομούς.
  • Η ιστορία του Βουδιστή Ακινάρι για την εμπειρία του να γίνεσαι από άνθρωπος ψάρι και να σε ψαρεύουν.
  • Τη συγκινητική ιστορία του Γκυ ντε Μοπασάν, για δύο φίλους ψαράδες, την περίοδο του Γαλλο-πρωσικού πολέμου, που ρισκάρουν τη ζωή τους για να ξαναψαρέψουν στο Σηκουάνα και τους συλαμβάνει η Γερμανική περίπολος.
  • Την υπέροχη ιστορία του Χαίγκ Μπράουν για το πώς είναι να ψαρεύεις στο ίδιο ποτάμι με μια τεράστια αρκούδα και εσύ να είσαι τυχερός, ενώ εκείνη να φεύγει νηστική.
  • Την αυτοβιογραφική ιστορία του προέδρου των ΗΠΑ Τζίμυ Κάρτερ για τις διακοπές με τον πατέρα του σε ένα κάμπινγκ ψαράδων. Ο πατέρας του τον συγχώρεσε όταν έχασε όλη την ψαριά που του εμπιστεύτηκε.
  • Την ξεκαρδιστική ιστορία του Τζερόμ Τζερόμ για τα τερατώδη ψέματα των ψαράδων και ειδικά για τις 4 διαφορετικές ιστορίες που περιέγραψαν 4 διαφορετικοί θαμώνες μιας παμπ για το πώς έπιασαν μια γιγάντια ταριχευμένη πέστροφα, που τελικά αποδείχτηκε πώς ήταν γύψινο ομοίωμα!
  • Την πικρή ιστορία της Ελίζαμπεθ Ενράιτ, η οποία περιγράφει και ξεσκεπάζει έναν ανέντιμο σύζυγο γεμάτο ανασφάλειες, τη στιγμή που η γυναίκα του καταφέρνει με τις ικανότητές της να ψαρέψει ένα μεγάλο ψάρι, ενώ εκείνος όχι.

Όλες οι 29 ιστορίες του βιβλίου, πρώτα από όλα καταδεικνύουν την αγάπη για τη φύση, την ομορφιά των δημιουργημάτων του νερού και της ξηράς, τα ελαττώματα και τις αρετές αυτών που αγαπούν να περνούν υπομονετικά ώρες ολόκληρες στη φύση, μέχρι να “τσιμπήσει”. Ιστορίες γεμάτες συγκίνηση, αγωνία, τρυφερότητα, εκπλήξεις.

Ένα υπέροχο βιβλίο!

Το διάβασα στα αγγλικά.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης