ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Βιβλίο του Αργύρη Εφταλιώτη: Νησιώτικες ιστορίες, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 31/08/2020 0 comments

Αργύρης Εφταλιώτης

Νησιώτικες ιστορίες

Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας

Ι. Δ. Κολλάρου & Σία

Ευτυχώς που η λογοτεχνία μας έχει συγγραφείς σαν τον Καρκαβίτσα και τον Εφταλιώτη, που μας αποκαλύπτουν, με τις ολοζώντανες διηγήσεις τους, μια Ελλάδα κρυμμένη σαν μυστικό.

Ένα υπέροχο βιβλίο με 35 συναρπαστικές νησιώτικες ιστορίες, τοποθετημένες στη Λέσβο του 1894. Με τα διηγήματά του αυτά ο Εφταλιώτης (το πραγματικό του όνομα ήταν Κλεάνθης Μιχαηλίδης) εξασφάλισε μια σημαντική θέση στη νεοελληνική διηγηματογραφία.

Αυθεντικοί και αξιολάτρευτοι όλοι του οι ήρωες, εκφράζουν μια γνήσια πνοή Ελλάδας μέσα από την ηθογραφία της εποχής. Ολοζώντανοι περνούν από τις σελίδες του μεροκαματιάρηδες, μπεκρήδες, μοιρολογίστρες, ατρόμητα κι ερωτευμένα παλικάρια, κοριτσόπουλα με πλεγμένες πλεξούδες, ξεματιάστρες, πονηρές μανάδες, ανεκδήλωτοι έρωτες, άτομα σημαδεμένα από τη μοίρα τους, ο «βουβός», ο «τρελός», ο «στραβός» και μικρά παιδιά, που τα αφανίζει η θνησιμότητα και εύκολα πεθαίνουν ή μένουν εύκολα ορφανά.

Όλη η κοινωνία του χωριού με τα δυνατά και τα αδύνατα μέλη της, με τις δυστυχίες παρά ευτυχίες που μοιράζονται απλόχερα, θα σε συναρπάσουν και θα σε ταξιδέψουν σε άγνωστες εποχές.

Ενώ τα διηγήματα του Εφταλιώτη διαδραματίζονται στο δέκατο ένατο αιώνα, οι καταστάσεις των ηρώων του και τα συναισθήματά τους, καθώς λυγίζουν από τα βάσανά τους, δεν διαφέρουν σε τίποτα από το σημερινό ανθρώπινο πόνο. Γραμμένα σε μια γλώσσα συναρπαστική, συναισθηματική, γεμάτη παραστατικές εικόνες, ο συγγραφέας θα σε κατακτήσει με την αγάπη του για το νησί του και για τους ανθρώπους του.

Οι ιστορίες είναι μικρές, τρεις σελίδες οι περισσότερες. Μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές, ο Εφταλιώτης κάνει δυνατές περιγραφές και σκιαγραφεί χαρακτήρες και προσωπικότητες, που σε γεμίζουν θλίψη, χαμόγελο, νοσταλγία και αγάπη για τις ρίζες σου.

Εκπληκτικό βιβλίο! Θα σε πλημμυρίσει με γνήσια συναισθήματα.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης