ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Βιβλίο του Αντόν Τσέχωφ: Η νυφούλα και άλλα διηγήματα, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 29/04/2019 0 comments

Αντόν Τσέχωφ

Η νυφούλα και άλλα διηγήματα

 Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

 

Ένα κλασικό αριστούργημα μέσα από τη σειρά Κλασική Λογοτεχνία. Και αυτό το βιβλίο, με περίμενε στη βιβλιοθήκη μου να το διαβάσω.

Όλη η μαεστρία του συγγραφέα φαίνεται στη δύναμη της γραφής του, όταν γράφει διηγήματα. Για αυτό τα αγαπώ, γιατί σού παρουσιάζουν μια ανθρώπινη ιστορία ολοκληρωμένη, συνοπτικά, σε λίγες μόνο σελίδες.

Ο Ρώσος συγγραφέας Αντόν Τσέχωφ, ό,τι κι αν καταγράφει, κρύβει μέσα στις λέξεις του τη μελαγχολία της ασθένειάς του (ήταν φυματικός) και τις ιατρικές του γνώσεις, αφού, κατά τραγική ειρωνεία, σπούδασε γιατρός.

Το έργο του “Η Νυφούλα και άλλα διηγήματα” είναι μια ανθολογία από δέκα διηγήματα, που αναδεικνύουν τη ρώσικη κοινωνία της εποχής του, φέρνοντας στην επιφάνεια κωμικοτραγικές σκηνές της ρώσικης ζωής.

Η νυφούλα που χειραφετείται και το σκάει για να σπουδάσει, ο νεαρός που ψιθυρίζει, σαν αστείο, “σας αγαπώ” σε μια νεαρή κοπέλα χωρίς να τον ενδιαφέρει, ο φτωχός μουζίκος που κλέβει βίδες από τις σιδηροδρομικές γραμμές, η υγειονομική υπηρεσία που βγαίνει για έλεγχο των καταστημάτων και διαφθείρεται με βότκες και παστά ψαράκια, ο ηγούμενος που βρήκε τον πειρασμό βγαίνοντας από το μοναστήρι και, μόνο περιγράφοντάς τον στους άλλους μοναχούς, τους “εμπνέει” να το σκάσουν για να τον απαντήσουν, ο τραγικός γιατρός που εκτελεί το καθήκον του λίγα λεπτά αφού έχασε το παιδί του, για να βρεθεί μπροστά σε μία έκπληξη, δύο ακόμα ιστορίες εμπνευσμένες από το ψάρεμα, συνθέτουν το κωμικό, δραματικό και, συχνά, γκρίζο τοπίο της ρώσικης κοινωνίας.

Οι ήρωες των διηγημάτων του Τσέχωφ είναι καθημερινοί άνθρωποι, οι πιο πολλοί ανθρωπάκια, άλλοι γεμάτοι από το μεγαλείο της αριστοκρατίας αλλά, τους περισσότερους, βαραίνει μια μορφή δυστυχίας: πείνα, φτώχια, πλήξη, πονηριά, διάθεση απατεωνιάς, αρρώστια, κοινωνική απομόνωση, αδικία, απουσία ελπίδας.

Σίγουρα μια δυνατή περιγραφή της ρώσικης κοινωνίας και της ανθρώπινης ψυχής, μια και ο Τσέχωφ περιγράφει σαν ψυχολόγος τους χαρακτήρες και την ψυχή των ηρώων του.

Ένα αριστουργηματικό βιβλίο ενός κλασσικού συγγραφέα. Κρίμα που έφυγε από τη ζωή, στα 44 του χρόνια…

 

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης