ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Βιβλίο του Α. Παπαδιαμάντη: Πασχαλινά διηγήματα, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 13/04/2020 0 comments

Α. Παπαδιαμάντης

Πασχαλινά Διηγήματα

Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της «Εστίας»

 

Ένα υπέροχο βιβλίο με 17 διηγήματα που θα σε συγκινήσουν, θα σε ταξιδέψουν, θα σε γεμίσουν ευλάβεια και θρησκευτικότητα.

Το τρίπτυχο φύση, ελληνικά ήθη και πασχαλινή ατμόσφαιρα, αναδύεται μέσα από όλα τα διηγήματα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο ασκητικός συγγραφέας που πέρασε τη ζωή του λιτά και ασκητικά, ήταν γιος παπά και ο ίδιος ψάλτης και μελετητής εκκλησιαστικών βιβλίων.

Σε αυτή τη συλλογή διηγημάτων, ο συγγραφέας μας ταξιδεύει στη ζωή και τις ομορφιές του τόπου που τον γέννησε, της Σκιάθου. Πανύψηλες βελανιδιές, μικρά ξωκλήσια, κοπάδια με γίδια, προβατίνες, ελιές και χωραφάκια, πηγές, ρεματιές, ο γκιώνης, το αηδόνι, η αγραμπελιά και το αγιόκλημα, γιδοβοσκοί και νοικοκυρές, όλα αποτελούν τον καμβά των ιστοριών του.

Τα περιστατικά της ζωής των χωρικών διαδραματίζονται όλο το Πάσχα, τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τις τελετουργίες και το Χριστός Ανέστη.

Με την απίστευτη ικανότητα του διηγηματογράφου, (έγραψε εκατό διηγήματα), ο Παπαδιαμάντης, που γράφει στην καθαρεύουσα, μας παρουσιάζει ολοζώντανα τόπους και ήρωες, διαβάζοντας πολύ καλά τη λαϊκή ψυχή. Ο βοσκός που θέλει να γίνει επίτροπος στην εκκλησία, η θεία που οι κατάρες της πιάνουν και γίνονται πραγματικότητα, ο ναυτικός που θέλει να γλυτώσει από την πεθερά του, ο πονηρός χωρικός που τσιμπολογούσε κρυφά το λαμπριάτικο αρνί και η έξυπνη τιμωρία του από τον παπά, ο γιος ενός πλούσιου που θέλει να γίνει ηγούμενος αλλά και να ζει στην πόλη, είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτήρες που ζωντανεύουν  μέσα από τις σελίδες των Πασχαλινών Διηγημάτων. Ο Παπαδιαμάντης μας περιγράφει την ηθογραφία της ελληνικής επαρχίας, τον τρόπο σκέψης και ζωής του χωριού, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ένα βιβλίο που διάλεξα για αυτή την εβδομάδα, για να σε εξυψώσει πνευματικά και να σε γεμίσει με άρωμα Ελλάδας. Παρόλα τα μικρά τους ελαττώματα ή τις μικροψυχίες τους, οι ήρωες που περιγράφει στις ιστορίες του ο μεγάλος διηγηματογράφος, είναι πρόσωπα της διπλανής πόρτας, άνθρωποι με τον αγώνα της καθημερινότητας, που συναντάμε και σήμερα στην κοινωνία μας.

Είναι must. Εκφράζει το πνεύμα της Ελλάδας, αυτό που ζούμε όλοι το Πάσχα.

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης