ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

TOO-MUCH-HAPPINESS

Too much happiness

Post by: 10/03/2014 0 comments

Alice Munro

Too much happiness

Εκδόσεις Knopf

  • Η Άλις Μούνρο είναι Καναδή συγγραφέας από το Τορόντο. Πέρυσι, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων της (τα διηγήματα δεν αποκαλούνται πια διηγήματα αλλά Ιστορίες) έχει κερδίσει και το διεθνές βραβείο Μπούκερ.

  • «Τόση πολλή Ευτυχία» ίσως θα το μετάφραζα στα ελληνικά. Η ευτυχία, όμως, δεν αφορά τις ιστορίες της. Είναι ο τίτλος της τελευταίας ιστορίας της (συνολικά είναι 10 διαφορετικές δυνατές ιστορίες).

  • Οι ιστορίες της δεν είναι παίξε- γέλασε. Είναι γροθιές που εκφράζουν δύναμη. Η συγγραφέας έχει την τόλμη να καταπιαστεί με πονεμένα ανθρώπινα θέματα, άγριες ψυχές, πολύπλοκα, δύσκολα γεγονότα και δραματικά συναισθήματα.

  • Είναι προκλητικό βιβλίο, θα σε κάνει να σκεφτείς, να αγανακτήσεις αλλά να παρασυρθείς από τις διηγήσεις της. Μου αρέσει η καθαρότητα της γραφής της. Κάθε λέξη, κάθε νόημα, κάθε παράγραφος είναι επιλεγμένα. Ούτε φλυαρίες ούτε εσωστρέφειες από ωκεανούς σκέψεων. Δυνατές περιγραφές.

  • Δύο από τις ιστορίες είναι πολύ σκληρές: μιλάνε για το πόσο σκληρά μπορεί να είναι τα παιδιά (η μια ιστορία) και για τον πόνο που νιώθει μια μάνα χάνοντας τρία από τα παιδιά της από την πιο απροσδόκητη πηγή που μπορεί κανείς να φανταστεί.

  • Άλλες ιστορίες είναι: η μποέμικη και (στην ουσία) χαμένη ζωή μιας κοπέλας με ασταθή χαρακτήρα, η φριχτή εξομολόγηση μιας χήρας στον εισβολέα του σπιτιού της, οι προβληματικοί γάμοι (σε 3 ιστορίες), τα γεγονότα στη ζωή ενός παιδιού με αλλοιωμένο πρόσωπο, η δυσάρεστη περιπέτεια ενός ξυλοκόπου στο δάσος, η ιστορία μιας Ρωσίδας εμιγκρέ, μαθηματικού και συγγραφέα που ταξιδεύει στην Ευρώπη με τον σύντροφό της και καταλήγει στην Σουηδία καθηγήτρια (αυτή είναι μια αληθινή ιστορία της Σοφίας Κοβαλέφσκυ που ενέπνευσε τη συγγραφέα να γράψει το τελευταίο της διήγημα με τίτλο «Τόση πολλή ευτυχία», που έδωσε και το όνομα στη συλλογή ιστοριών της Άλις Μούνρο).

  • Αυτή η συλλογή αξίζει να διαβαστεί από όλους. Δεν είναι τυχαία που στη γυναίκα απονεμήθηκε το Νόμπελ. Τέτοιο γράψιμο δεν θα ξανασυναντήσεις εύκολα. Διάβασέ το, άκουσέ με.

Αν θέλεις να το αγοράσεις, κάνε κλικ εδώ:

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης