ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Τύχη

Post by: 26/01/2015 0 comments

Γιώργος Παμπούκης

Τύχη

Εκδόσεις Πατάκη

Μετά το αγαπημένο βιβλίο του «Ιστορίες Ντροπής», ο Γιώργος Παμπούκης επιστρέφει με ένα νέο ενδιαφέρον θέμα, την «Τύχη».

Ο συγγραφέας μιλάει για την «ανεξιχνίαστη οντότητα που διαφεντεύει την ανθρώπινη διαδρομή» αναλύοντάς την από πολλές πλευρές, φιλοσοφικά, οικονομικά, ιστορικά, θρησκευτικά.

Σε όλους τους λαούς, όλους τους προηγούμενους αιώνες οι άνθρωποι όχι μόνο καταπιάστηκαν με την τύχη αλλά της απέδωσαν μυθικές διαστάσεις.

Από τα τυχερά παιχνίδια ως το «τυχαίο» όπως εμφανίζεται στις θετικές επιστήμες, κι από την θεωρία αίτιου – αιτιατού ως τη διαχείριση του κινδύνου (riskmanagement) και την αρχή της συγχρονικότητας, η έννοια της τύχης πρωτοστατεί. Απασχολεί την κβαντική φυσική, τη θεωρία του χάους, την κοσμολογία, τη βιολογία.

Με πολέμιους ή υποστηρικτές, η κοσμοθεωρία της τύχης, όντως, διαφεντεύει το ανθρώπινο γένος.

Ο αναγνώστης μην περιμένει ένα βιβλίο για ωροσκόπια ή για το πώς να κερδίσει στο καζίνο (αντιθέτως, ο συγγραφέας θα του καταρρίψει κάθε στερεότυπο).

Θα ανακαλύψει όμως με πόσους και πόσο διαφορετικούς τρόπους η έννοια της τύχης, των συμπτώσεων, της συγχρονικότητας απασχόλησαν και απασχολούν εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο συγγραφέας Γιώργος Παμπούκης, αφού μας παραθέσει με λεπτομέρειες όλα τα υπέρ και τα κατά της πίστης ή όχι στην τύχη, ο ίδιος δεν παίρνει ευθεία θέση για να υποστηρίξει τη μία ή την άλλη θεωρία. Ξεκάθαρα όμως απορρίπτει τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες, τα αυθαίρετα αξιώματα που, για χρόνια, ασκούσαν επιρροή στο αμόρφωτο ή ημιμαθές κοινό.

Αξίζει να το διαβάσεις. Τώρα που θα βρεις τον κατάλληλο χρόνο να συγκεντρωθείς – στις διακοπές – θα διαβάσεις ένα πολύ προκλητικό πνευματικά βιβλίο. Θα σου «ταρακουνήσει» πολλές πεποιθήσεις σου και θα σε διαφωτίσει πάνω στο πόσο η «Μοίρα» καταρρίπτεται από επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης