Τζον Άρμστρονγκ
Μαθήματα ζωής από τον Νίτσε
Μετάφραση Γιώργος Λαμπράκος
Εκδόσεις Πατάκη
Ένα ακόμα αριστούργημα non-fiction, από τη σειρά βιβλίων “The school of life”.
Ο Τζον Άρμστρονγκ, φιλόσοφος και συγγραφέας, μας περιγράφει περιληπτικά και με ουσιώδη τρόπο τη ζωή του στοχαστή Νίτσε (1844-1900) καθώς και μερικά πολύ σημαντικά αποσπάσματα από την προσωπική του φιλοσοφία.
Στο βιβλιαράκι των 137 σελίδων, ο Νίτσε παρουσιάζεται στον αναγνώστη σαν ένας μοναχικός, απομονωμένος άνθρωπος, μεγαλοφυής και ματαιόδοξος, με εύθραυστη υγεία, που αναζητούσε το θετικό στη ζωή αλλά ζούσε γεμάτος στέρηση, γράφοντας ιδέες με ρίσκο που σοκάρουν. Στο τέλος κατάληξε σε ψυχιατρείο.
Μέσα από τα κείμενα και την ιδεολογία του Νίτσε, όπως μα την παρουσιάζει ο Τζον Άρμστρονγκ, ο στοχαστής και φιλόσοφος ήθελε να επαναξιολογήσει όλες τις αξίες της ανθρωπότητας. Τον οίκτο, τη μοναξιά, τη δύναμη, τη σοφία. Ο ίδιος πίστευε ότι ζούσε μεταξύ ανθρώπων με λάθος αξίες, που ενδιαφέρονταν για λάθος πράγματα και για λάθος λόγους.
Αναλύει τους ανθρώπους, τα ένστικτά τους και τις αδυναμίες τους. Αν και δεν ήταν ψυχολόγος αλλά καθηγητής φιλολογίας γνωρίζει πολύ καλά την ψυχή του ανθρώπου.
Ας πούμε, πιστεύει ότι:
- Είναι στο χέρι μας να κάνουμε και να γίνουμε αυτό που θέλουμε. Όμως η δυσκολία να φτάσουμε ως εκεί περιλαμβάνει οδύνη, απογοήτευση, φθόνο και ματαίωση. Οπότε κοιτάζουμε απέξω αυτό που θαυμάζουμε βλέποντας μόνο το αποτέλεσμα, όχι την επώδυνη διαδικασία.
- Η σύγκρουση μέσα μας υπάρχει και ας την αποδεχτούμε. Ας πούμε από τη μια θέλουμε τάξη, λογική και έλεγχο και από την άλλη ελευθερία, χαρά και αχαλίνωτη επιθυμία.
- Οι άνθρωποι που είναι καλοκάγαθοι, φιλικοί, με λεπτότητα προσφέρουν περισσότερα στην οικοδόμηση της κουλτούρας, παρά οι εκφράσεις συμπόνιας, ευσπλαχνίας και αυτοθυσίας.
- Ο Τζον Άρμστρονγκ έχει επιλέξει τα πιο πυκνά νοήματα της φιλοσοφίας του Νίτσε που μας τα παραθέτει μέσω αποσπασμάτων των έργων του, τα σχολιάζει και μας προβληματίζει βαθιά.
Καταλήγω να πω πως συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα ισχυρίζεται. Η ερμηνεία όσων αμφισβήτησε, τον έχουν καταστήσει έναν “παρεξηγημένο” φιλόσοφο. Ίσως γιατί έχει το θάρρος να μη “χαϊδέψει” τους ανθρώπους και να πει αλήθειες.
Ακολουθήστε την Κατερίνα Τσεμπερλίδου στο Instagram: