ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Μαθήματα ζωής από τον Φρόϋντ

Post by: 07/11/2016 0 comments

Μπρετ Καρ

Μαθήματα ζωής από τον Φρόϋντ

Μετάφραση Γιώργος Λαμπράκος

Εκδόσεις Πατάκη

Ένα κόσμημα! Ένα εκπληκτικό βιβλίο 142 σελίδων γεμάτο από τη ζωή και το απόσταγμα των διδασκαλιών του Σίγκμουντ Φρόϋντ.

Ο αιρετικός νευρολόγος και δημιουργός της σύγχρονης ψυχολογίας Φρόϋντ είναι ο πρωτοπόρος επιστήμονας που ξεκίνησε να αναζητά τα βαθύτερα αίτια των νευρώσεων και να προσπαθεί να τις θεραπεύσει με ψυχολογικές μεθόδους.

Αυτό από μόνο του είναι μια επανάσταση, αφού ο Φρόϋντ άκουγε τους ασθενείς με ψυχικά νοσήματα. Για αιώνες πριν τον Φρόϋντ οι “τρελοί” ή “ψυχικά ασθενείς” υφίσταντο θανατική ποινή και αργότερα τους αλυσόδεναν, τους έδερναν, τους έκαιγαν ή τους πετούσαν σε καταπακτές και τους άφηναν να σαπίζουν. Άλλους πάλι τους χρησιμοποιούσαν για ζωντανά πειραματόζωα.

Χωρίς λευκή ιατρική ρόμπα, ο Φρόϋντ φορούσε απλά το σακάκι του και, πρόσφερε ιδιωτικότητα και εμπιστευτικό πλαίσιο για να εκφράζουν οι ασθενείς του όλες τις επιθετικές ή άσεμνες σκέψεις τους. Ο Φρόϋντ δημοσίευσε βιβλία και δοκίμια προκειμένου να διαδώσει την ψυχαναλυτική του θεραπεία. Λάτρης των ταξιδιών της αρχαιολογίας υπήρξε και συλλέκτης αρχαιοτήτων. Αφού πρόσφερε στην κοινωνία την ανάδειξη της ψυχικής θεραπείας σε επιστήμη, πέθανε 83 ετών από καρκίνο της γνάθου.

Στο βιβλίο παρεντίθενται σημαντικές ανακαλύψεις που έκανε ο Φρόϋντ για την ανθρώπινη φύση, που προέκυψαν από τη “μελέτη” των περιπτώσεων που έφερναν οι πελάτες στο ιατρείο του.

Αναφέρω, ενδεικτικά μερικές από αυτές που περιγράφονται στο βιβλίο.

  1. Ορισμένοι άνθρωποι σαμποτάρουν την επιτυχία τους και αρρωσταίνουν όταν έχει εκπληρωθεί μια βαθιά ριζωμένη και μακροχρόνια επιθυμία τους. Ίσως οφείλεται σε ένα αίσθημα ενοχής ότι κάποιος πήγε “τόσο μακρυά…”
  1. Συχνά κάνουμε “Φροϋδικά ολισθήματα”, παραδρομές της γλώσσας που αποκαλύπτουν απωθημένα, ασυνείδητες επιθυμίες, κρυμμένες αλήθειες, που φαίνονται τυχαίες αλλά δεν είναι. Έχουν απλά απωθηθεί από τη συνείδησή μας.
  1. Πολλές νευρώσεις – και ειδικά η υστερία – έχουν αίτια τα βάθη της ψυχοσεξουαλικής ζωής του ανθρώπου.
  1. Τα αστεία. Άλλοι έχουν χιούμορ και λένε αστεία και άλλοι τα αναλύουν και τα σκοτώνουν. Μερικά αστεία είναι αθώα και ευφυή και άλλα είναι στοχευμένα και καταστροφικά.

Επειδή ο συγγραφέας του βιβλίου Brett Kahr είναι ο ίδιος κλινικός ερευνητής Ψυχοθεραπείας και Ψυχικής Υγείας, κάθε φράση του βιβλίου έχει μια αλήθεια για τον ψυχισμό μας που έλκει την καταγωγή της από τις ανακαλύψεις του Φρόϋντ.

Γι’ αυτό το βιβλίο αυτό, θα σε κάνει να σκεφτείς για τον εαυτό σου, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου και για όσα παρατηρείς στους συνανθρώπους σου γύρω. Σε κάνει λίγο πιο χαλαρό και ανεκτικό με τους άλλους!

Τι να γίνει; όλοι μας έχουμε απωθημένα που τα έχει απωθήσει η συνείδησή μας.

Οπωσδήποτε να το διαβάσεις. Εμείς που αγαπάμε τα βιβλία αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης, θα το αγαπήσουμε.
Ακολουθήστε την Κατερίνα Τσεμπερλίδου στο Instagram:

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης