ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Ιστορίες Ντροπής

Ιστορίες Ντροπής

Post by: 25/11/2012 0 comments

Βιβλίο – ΔΟΚΙΜΙΟ

Γιώργος Παμπούκης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Οι άνδρες, οι θρησκείες, οι νόμοι και η μοίρα των γυναικών

Εκδόσεις Πατάκη

Αν δεν διαβάσεις αυτό το βιβλίο, δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις πόσο δρόμο έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι γυναίκες του δυτικού κόσμου (για την τύχη των υπολοίπων……..θα μελαγχολήσουμε)

Συγχαρητήρια και στο συγγραφέα, Γιώργο Παμπούκη, που, με αγάπη για το φύλο μας – ή, αλλιώς, για το υπόλοιπο μισό του πληθυσμού της γης – έγραψε ένα βιβλίο που σε σοκάρει με τα στοιχεία που παραθέτει.

Το πόσες διακρίσεις, βασανιστήρια, διωγμούς έχει περάσει για χιλιετίες ο μισός πληθυσμός της γης, που, ζούσαν σαν κατοικίδια ζώα ή «χρηστικά αντικείμενα» (εδώ ο συγγραφέας εννοεί ότι ο ρόλος των γυναικών ήταν για αιώνες να αποτελούν τον «υποδοχέα σπέρματος»).

Όλοι οι νόμοι, οι θεσμοί και τα δικαιώματα θεσπιζόντουσαν υπέρ των ανδρών και του ανδρικού πληθυσμού με κατάφορες αδικίες απέναντι στις γυναίκες, πράγμα αποδεκτό από τις Εκκλησίες και τον κλήρο.

Ο συγγραφέας δεν αφήνει όρθιο κανένα λαό, καμιά ιστορική περίοδο και καμιά θρησκεία. Όλες τις περνάει με λεπτομέρειες από το φίλτρο του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης.

Η θέση των γυναικών αλλάζει από την εποχή που η ανθρωπότητα άρχισε να χρειάζεται τη δύναμη των ανδρών και από την Μητέρα Θεά, τη μητριαρχική εποχή περνάμε στους αρσενικούς θεούς.

Στους περισσότερους πολιτισμούς, έμεναν σπίτι, δεν μορφωνόντουσαν, δεν ήξεραν καν ποιον θα παντρευτούν, ανήκαν και οι ίδιες και η προίκα τους στο σύζυγο, δεν είχαν δικαίωμα να μιλούν δημόσια.

Στις περισσότερες θρησκείες, ο ερωτισμός, ειδικά για την γυναίκα ήταν αμαρτία.

Λόγω της βεβαρημένης αυτής θέσης των γυναικών συνέβαιναν και συμβαίνουν εκατομμύρια ηθελημένων εκτρώσεων που στην περίπτωση που το παιδί προβλέπεται ότι θα είναι κορίτσι ή αφού γεννηθεί και είναι κορίτσι (χιλιάδες κορίτσια, απλά τα πνίγουν).

Το βιβλίο αναφέρει τις φρικτές συνωμοσίες και εξευτελισμούς των χαρεμιών, τους απάνθρωπους ακρωτηριασμούς μικρών κοριτσιών που τους αφαιρούν την κλειτορίδα κατά εκατομμύρια στην Αφρική, καθώς και το άλλο απάνθρωπο έθιμο που, έχουν υποστεί ως τώρα δύο δισεκατομμύρια Κινέζες, το σπάσιμο των δαχτύλων των ποδιών και το δέσιμό τους με πανιά για να περπατούν με μικρά βήματα.

Αναφέρει τους χιλιάδες διωγμούς της Χριστιανικής θρησκείας κατά των γυναικών το Μεσαίωνα που κατηγορούνταν ότι συνέπρατταν με το Σατανά (ενώ οι περισσότερες ήταν μαίες ή έφτιαχναν φτηνά γιατροσόφια για το λαό) και καίγονταν στην πυρά. Αναφέρει και τους βίαιους θανάτους γυναικών στο Ισλάμ για διάφορους εξωφρενικούς λόγους με αυτοδικίες από τον ίδιο το σύζυγο ή την οικογένειά του.

Στους πρόσφατους αιώνες, όποτε χρειαζόντουσαν τη γυναίκα (σε επαναστάσεις ή πολέμους) για τα εργατικά της χέρια, την έφερναν στο προσκήνιο και την αντιμετώπιζαν με ίσους όρους. Μετά, έπρεπε να επιστρέψει στη θέση και στο σπίτι της.

Πολλά ακόμα θα μάθεις για τους νόμους, που, κάπως, της έδωσαν δικαιώματα ισότητας και αυτά μόνο στο Δυτικό κόσμο. Γιατί αλλού…..

Απλά, αν είσαι άνθρωπος, το βιβλίο του Γιώργου Παμπούκη θα σε προβληματίσει και θα σε γεμίσει πόνο. Αξίζει όμως.

Τουλάχιστον αν είσαι γυναίκα.

FLASH BACK

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης