ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Η τέχνη της καλοπέρασης

Post by: 02/06/2014 0 comments

Μαρκ Τουέιν

Η τέχνη της καλοπέρασης

Χρήσιμες συμβουλές για μια καλή ζωή

Μετάφραση: Αγγέλα Βερυκοκάκη

Εκδόσεις Νάρκισσος

Ένα βιβλίο που θα σου φτιάξει το κέφι.

Ίσως ο τίτλος είναι λίγο παραπλανητικός, ενώ οι ιστορίες που περιλαμβάνει το βιβλίο είναι απολαυστικές. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη ζωή του συγγραφέα με αποσπασματικές περιγραφές που δεν έχουν καμιά σχέση με βιογραφία.

Ο αξιολάτρευτος και ευφυέστατος Μάρκ Τουέην έγραψε, δημιούργησε, είπε και πρωταγωνίστησε ο ίδιος σε πολλές ιστορίες, που, διαβάζοντάς τες θα γελάς μόνος σου.

Εδώ, έχει γίνει μια σταχυολόγηση από ιστορίες της ζωής του και από ορισμένα αιρετικά που είπε ή έκανε. Η πλούσια σε εμπειρίες ζωή του ήταν η απόδειξη του ανατρεπτικού πνεύματος του. Είπε πολλά σαρκαστικά σχόλια για πολλούς, διέσχισε 29 φορές τον Ατλαντικό, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, είχε απίστευτες παραξενιές, παρεξηγήθηκε και παρεξήγησε πολλούς και πολλές, αντάλλαξε επιστολές διαμαρτυρίας, ήταν γκρίνιαρος και του έφταιγαν όλα, μα, πάνω απ’ όλα παρέμεινε ο εαυτός του.

Ο Μαρκ Τουέην συμπεριφερόταν σαν Μαρκ Τουέην και σε όποιον άρεσε. Αυτό, όταν διαθέτεις ένα σπινθηροβόλο πνεύμα, ακούγεται πολύ πνευματώδες και πρωτότυπο. Αν ένας κοινός θνητός είναι ο εαυτός του με όλα του τα στραβά, μπορεί να γίνει θέμα μεγάλης κριτικής από τους γύρω του. Ο Μαρκ Τουέην το ρισκάρισε, γιατί δεν τον ενδιέφεραν τα σχόλια των άλλων.

Το βιβλίο είναι γεμάτο από όσα σοφά και αιρετικά ξεστόμισε ή έγραψε ο παγκόσμια αναγνωρισμένος συγγραφέας. Μερικά από αυτά τα διαβάζουμε κάθε μέρα αναρτημένα στο Facebook – αναπαράγονται ξανά και ξανά.

Η ζωή, όμως, δεν χαρίστηκε στον διάσημο συγγραφέα. Στη ζωή του βίωσε τραγικές απώλειες, αφού έχασε 2 παιδιά που βρισκόντουσαν σε νεαρότατη ηλικία 3 ή 20 ετών, καθώς και όλη του την περιουσία, με αποτέλεσμα να υποστεί δημόσια ταπείνωση λόγω χρεωκοπίας.

Ο ίδιος κάπνιζε από 11 ετών, δηλαδή περίπου 64 χρόνια και είχε «εξαρτήσεις» από εκκεντρικές δίαιτες και διατροφές που ακολουθούσε κατά καιρούς όπως αναζωογονητικά βάλσαμα (εκρηκτικό καθαρτικό), δίαιτες λιμοκτονίας, μεταλλικά νερά μαγνητικής πηγής, αμυγδαλόπιτες, ένα μόνο είδος ψωμιού, μόνο μπρεκφαστ 3 φορές την ημέρα, κλπ.

Ο άνθρωπος έχει προσφέρει στην κοινωνία τα ωραιότερα αποφθέγματα που έχω διαβάσει, ήθελε από μικρός «να μουτζουρώνει το χαρτί για να προκαλεί το γέλιο των ανθρώπων του Θεού».

Το Μαρκ Τουέην είναι ψευδώνυμο, αφού το αληθινό του όνομα ήταν Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς.

Διαβάστε το βιβλίο και ανακαλύψτε τι πίστευε ο Μαρκ Τουέην για το Πρωτόκολλο της Καθημερινότητας, για το Αμερικανικό τραπέζι, για την Υγεία και Διατροφή, για τη Μόδα…..θα γελάτε μόνοι σας.

Θα σας φτιάξει το κέφι!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης