ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Η Εξαπάτηση και άλλες μικροσκοπικές ιστορίες

Post by: 22/06/2015 0 comments

Φαίη Κοκκινοπούλου

Η Εξαπάτηση

και άλλες μικροσκοπικές ιστορίες

Εκδόσεις Mamaya

Ένα υπέροχο βιβλίο με 27 μικρές, απρόβλεπτες ιστορίες. Έχω συχνά υμνήσει τις μικρές ιστορίες και τα διηγήματα, γιατί αποτελούν τα συναρπαστικά βιβλία που χρειάζεται μια πολυάσχολη αναγνώστρια ή ένας πολυάσχολος αναγνώστης. Αν θέλει μεν να ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου αλλά δεν έχει το χρόνο ή την ηρεμία να συγκεντρωθεί στην ιστορία ενός μυθιστορήματος, συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβάσει διηγήματα και, ειδικά, αυτές εδώ τις μικροσκοπικές ιστορίες.

Το φάρμακο, λοιπόν, βρίσκεται εδώ. Στις υπέροχες, συγκινητικές και ανθρώπινες ιστορίες με το ανατρεπτικό τέλος. Κάθε μία είναι μια πλήρης ιστορία που ολοκληρώνεται σε μία σελίδα (όχι όλες, οι περισσότερες). Τη διαβάζεις στη στιγμή και μετά, έχεις ανάγκη να κλείσεις το βιβλίο και να συγκεντρωθείς στο θέμα της για λίγο χρόνο. Να το αφομοιώσεις, να το απολαύσεις.

Αν τις διαβάσεις μονορούφι, θα τις ολοκληρώσεις σε ένα απόγευμα. Όμως, ακριβώς επειδή ολόκληρη η κοινωνία μας εμπεριέχεται μέσα στη συμπυκνωμένη περιγραφή των ιστοριών, θα χαλαρώσεις και θα αναλογιστείς και συ, τι στην ευχή, κάνει τους ανθρώπους αυτό που είναι. Καλούς, σκληρούς, ενδιαφέροντες, καλοζωισμένους, διαφορετικούς.

Η γραφή της Φαίης Κοκκινοπούλου (ναι, είναι η ηθοποιός και σύζυγος του Αντώνη Καφετζόπουλου) είναι δυνατή, περιεκτική, λακωνική. Κάθε της λέξη, έχει επιλεγεί για να δημιουργεί συγκίνηση και εικόνες.

Όλες οι 27 ιστορίες είναι ξεχωριστές.

Εγώ, ξεχώρισα το “Οι Φίλες” – τόσο αληθινό, τόσο κοριτσίστικο, “Το Ψάρεμα” – τόσο οικολογικό, με τόση αγάπη στη φύση, “Το Ζιζάνιο” – τόσο αστείο, “Το Ναυάγιο” – αν είσαι τυχερός πόσο μπορεί να ευνοήσουν οι συμπτώσεις, “Ο Μικρός” – νοσταλγικό, σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια, “Το Παιχνίδι” – με την υπέροχη γιαγιά που φεύγει από τη ζωή παίζοντας το αγαπημένο της χαρτάκι, “Η Μηλιά” – μια αληθινή ιστορία παιδικής φιλίας.

Ένα υπέροχο βιβλίο, χωρίς φόβο και πάθος, από τις καινούριες εκδόσεις “Mamaya”.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης