ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

leanin

Lean In – Βγείτε μπροστά

Post by: 24/03/2014 0 comments

Σέρυλ Σάντμπεργκ

Lean In – Βγείτε μπροστά

Γυναίκες, εργασία και θέληση για ηγεσία

Εκδόσεις Πατάκη

Όταν η διευθύνουσα σύμβουλος του Facebook γράφει βιβλίο, είναι γεγονός. Οι Times το χαρακτήρισαν σαν το business manual (οδηγίες χρήσης) της χρονιάς.

Όλα τα έσοδα του βιβλίου, που είναι ήδη best seller στο Amazon θα δοθούν υπέρ του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δημιούργησε η συγγραφέας, το Lean In Foundation και υπέρ άλλων φιλανθρωπικών σωματείων που στηρίζουν γυναίκες.

Το LeanIn είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ενθαρρύνει τις γυναίκες να «κλίνουν», να «ακουμπούν» τις φιλοδοξίες τους, να βγαίνουν μπροστά στην κοινωνία.

Το βιβλίο

Το βιβλίο, το πρώτο της συγγραφέως, είναι μεταξύ βιογραφίας, φεμινιστικού μανιφέστο (με σύγχρονο τρόπο) και ενθάρρυνσης των γυναικών να πραγματοποιούν τα επαγγελματικά τους όνειρα.

Ασχολείται με όλα τα σημαντικά θέματα που αγγίζουν τις εργαζόμενες γυναίκες (κυρίως). Ας πούμε:

  • Το φόβο να είναι φιλόδοξες και να διεκδικούν

  • Το ότι δεν παίρνουν θέση στο τραπέζι των συσκέψεων – στέκονται λίγο πίσω – ενώ οι άντρες σπεύδουν να «πάρουν αμέσως μέρος στο παιχνίδι»

  • Ότι οι γυναίκες φοβούνται να δείξουν τη φιλοδοξία τους γιατί προτιμούν να είναι αγαπητές

  • Ότι υπάρχουν – πλέον – πολλοί τρόποι για να φτάσεις στην κορυφή, όχι μόνο μέσω μιας σκάλας, όπως παλιότερα

  • Ότι οι γυναίκες ψάχνουν απεγνωσμένα για μέντορες, σε αντίθεση με τους άντρες

  • Ότι το να είναι αυθεντική μια γυναίκα σημαίνει ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί με άλλους

  • Ότι το να αρνηθεί μια γυναίκα να πάρει θέση ή προαγωγή μόνο και μόνο με την προοπτική ότι «θα» κάνει οικογένεια είναι σαν να φεύγει από μια δουλειά πριν αποχωρήσει για να κάνει οικογένεια.

Μερικές αλήθειες από το βιβλίο

  1. Μια έρευνα της Μακ Κίνσευ σημειώνει ότι οι άντρες παίρνουν προαγωγή με βάση την προοπτική που έχουν ως άτομα, ενώ μια γυναίκα παίρνει προαγωγή με βάση τα προηγούμενα επιτεύγματά της

  2. Ότι για να πετύχεις χρειάζεσαι «τύχη», σκληρή δουλειά και βοήθεια από τους άλλους.

  3. Ότι χρειάζεται να δείχνεις αυτοπεποίθηση ακόμα και αν δεν έχεις

  4. Ότι αιώνες τώρα υπάρχουν στερεότυπα για τη γυναίκα ή τον άντρα. Για τα ίδια επιτεύγματα οι άντρες επαινούνται ενώ οι γυναίκες «τιμωρούνται». Οι γυναίκες πληρώνουν αντίτιμο για την επιτυχία.

  5. Αν θέλεις να κάνεις αλλαγές στη δουλειά σου, να γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να ευχαριστείς τον καθένα

  6. Ότι οι γυναίκες νομίζουν πως αν δουλεύουν σκληρά, οι άλλοι θα το παρατηρήσουν και θα τους φορέσουν ένα στέμμα στο κεφάλι

  7. Όταν στα συνέδρια γίνονται ερωτήσεις, οι άντρες ρωτούν πώς να μανατζάρεις μια εταιρία και οι γυναίκες πώς να μανατζάρουν την καριέρα τους

  8. Ένας ηλικιωμένος με ένα νεαρό άντρα σε ένα μπαρ μοιάζουν να κάνουν mentoring. Ένας ηλικιωμένος με μια νεαρή γυναίκα, μοιάζουν σαν ραντεβού.

  9. Οι άνθρωποι συχνά υποκρίνονται ότι οι επαγγελματικές τους αποφάσεις δεν επηρεάζονται από την προσωπική τους ζωή

  10. Είναι μύθος ανάμεσα στις γυναίκες ότι μπορούν να τα κάνουν όλα! Στο Facebook έχουν το εξής μότο: «Done is better than perfect», «Το να το φέρεις σε πέρας είναι καλύτερο από το να το κάνεις τέλεια»

  11. Ότι χωρίς τον κατάλληλο σύντροφο, μια γυναίκα δεν μπορεί να εργάζεται για χρόνια. Αναφέρει ότι οι μητέρες ασχολούνται 40% περισσότερο από τους πατέρες με τα παιδιά και κάνουν 30% περισσότερες δουλειές στο σπίτι. Άρα κάθε γυναίκα χρειάζεται να έχει έναν αληθινό σύντροφο

  12. Ότι κάθε γυναίκα ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει στη ζωή της, θα πρέπει να διαλέξει αν πραγματικά θέλει να μείνει στο σπίτι μετά το γάμο και την άφιξη των παιδιών (οι πολύ πλούσιοι και οι πολύ φτωχοί διαλέγουν αυτή τη λύση, σύμφωνα με τη συγγραφέα) ή αν θέλει να εργαστεί και να πετύχει στη δουλειά της.

Σημείωση

Το βιβλίο περιλαμβάνει 40 περίπου σελίδες με αναφορές σε έρευνες και άρθρα που στηρίζουν τα επιχειρήματα της Σάντμπεργκ και 8 (!!!) σελίδες με θερμές ευχαριστίες. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις πουθενά αλλού τόσα στοιχεία. Τελικά, το βιβλίο το έγραψε η Σέρυλ αλλά με μια ομάδα άλλων. Δεν νομίζω να είχε τον απαραίτητο χρόνο για τόση έρευνα!

Περιλαμβάνει πάρα, μα πάρα πολλές ιστορίες από την προσωπική της ζωή και σταδιοδρομία (είναι πυκνογραμμένο) που εμπλουτίζεται από πραγματικά στοιχεία, έρευνες και αριθμούς.

Η τελική μου άποψη

Ενώ μας εξομολογείται πολλές στιγμές αδυναμίας (ως γυναίκα), εγώ τη βρίσκω απέραντα φιλόδοξη και λίγο «μπακάλισα»: τι μου δίνεις για να σου δώσω με τη σειρά μου και γω. Το βιβλίο της είναι ένεση δυναμισμού για κάθε γυναίκα, η Βίβλος για την εργαζόμενη. Βάλτο δίπλα σου στο κομοδίνο ή κάτω από το μαξιλάρι σου.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης