ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου: Το χρυσό βραχιόλι, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 09/11/2020 0 comments

Σοφία Νικολαΐδου

Το χρυσό βραχιόλι

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα εκπληκτικό βιβλίο με αληθινές ιστορίες, που αφηγούνται οι ίδιοι οι άνθρωποι που τις έζησαν.

Χρυσό βραχιόλι στο χέρι του παιδιού, είναι, σύμφωνα με τις γιαγιάδες, οι σπουδές.

Στις ιστορίες του βιβλίου, οι άνθρωποι που περιγράφουν την προσπάθειά τους να μπουν σε Πανεπιστήμιο και να σπουδάσουν, είναι οι πρώτοι στην οικογένειά τους που σπούδασαν. Το πτυχίο έκανε τα αγροτόπαιδα δικηγόρους και τα εργατόπαιδα γιατρούς.

Μέσα από τις συγκλονιστικές ιστορίες των μορφωμένων – πλέον – αφηγητών, παρελαύνει όλη η μεταπολεμική Ελλάδα. Δεσποτικοί ή φιλόδοξοι πατεράδες, υποστηρικτικές μαμάδες, εμπνευστικοί δάσκαλοι, σημαδεύουν το μέλλον τριών γενιών ανθρώπων, που η ζωή τους διαμορφώνεται εξαιτίας της ενθάρρυνσης ή των εμποδίων που τους βάζουν οι γονείς και οι δάσκαλοι.

Στερεότυπα οικογενειακά ή κοινωνικά που πρέπει να σπάσουν («εσύ ούτε να σκεφτείς πως θα αφήσεις τα χωράφια» ή «γυναίκα είσαι, τι να τα κάνεις τα γράμματα» ή «η κόρη του υδραυλικού θέλει ΤΕΦΑΑ»). Παιδιά που διαβάζουν με πάθος, που περπατάνε χιλιόμετρα ολόκληρα ξυπόλυτα, που εργάζονται σε πολλαπλές δουλειές για να κατακτήσουν το αγαθό της μόρφωσης.

Πολλοί από τους αφηγητές μοιράζονται μαζί μας τις φιλοσοφικές τους ατάκες ή μόττο ζωής, που θα ζήλευε και ο μεγαλύτερος ψυχολόγος ή φιλόσοφος.

Από τις 120 συνεντεύξεις, η συγγραφέας, επέλεξε τις πιο δυνατές. Σίγουρα θα σε συγκινήσουν και θα έρθεις αντιμέτωπος με βαθιά ριζωμένα στερεότυπα της Ελληνικής κοινωνίας. Όλες οι ιστορίες έχουν να σου θυμίσουν ή τον εαυτό σου ή μια ιστορία της οικογένειάς σου. Θα συγκινηθείς, θα νιώσεις νοσταλγία, θα εμπνευστείς.

Υπέροχο βιβλίο και υπέροχος ο επίλογος της συγγραφέως. Αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο ένα «ηχείο» που μεταφέρει στον αναγνώστη τις ιστορίες που άκουσε, αλλά και ένας στοχαστής, που ρίχνει το φως της ερμηνεύοντας το παρελθόν και τις ανθρώπινες αναμνήσεις.

Μπορείς κάθε βράδυ να διαβάζεις μια ιστορία και να παίρνεις δύναμη από τη δύναμη που δείχνουν οι ήρωες της Σόφιας Νικολαΐδου.

Ένα υπέροχο βιβλίο!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης