ΠΑΙΔΙΚΑ

Βιβλίο του Hermann Hesse: The Fairy Tales of Herman Hesse, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου.

Post by: 01/01/2018 0 comments

Herman Hesse

The Fairy Tales of Herman Hesse

Μετάφραση Jack Zipes

Εκδόσεις Bantam Books

 

Πώς ένας τόσο βασανισμένος άνθρωπος, όπως ο Χέρμαν Έσσε, έγραψε τόσο εμπνευστικές ιστορίες γεμάτες θετική αύρα, (αλλά και ρεαλισμό συχνά), είναι εντυπωσιακό.

Ένας καταπιεσμένος, πολυταξιδεμένος άνθρωπος – γεμάτος εσωτερικές συγκρούσεις – που έπασχε από κατάθλιψη και έκανε ηλεκτροσόκ στα ιδρύματα στα οποία, συχνά, νοσηλευόταν, έγραψε αυτά εδώ τα 22 αριστουργήματα: Ο Νομπελιστας (1946) Χέρμαν Έσσε.

Στην πραγματικότητα, ενώ ο τίτλος του βιβλίου είναι “Τα παραμύθια του Χέρμαν Έσσε”, πρόκειται, μάλλον, για ιστορίες. Εδώ προσπαθεί να εξερευνήσει το είδος αυτό, εμπνευσμένος από ιστορίες της ανατολής, παλιά παραμύθια και αλληγορίες. Οι ήρωές του είναι ακέραιοι, σωστοί, που δεν συμβιβάζονται με τις νόρμες της αστικής τάξης, είναι άλλοτε μοναχικοί τύποι, άλλοτε ποιητές, άλλοτε επαναστάτες, άλλοτε ζωγράφοι ή πνευματικοί χαρακτήρες, που εκπροσωπούν την ψυχή της ανθρωπιστικής παράδοσης που, όμως, πολιορκείται από τη σύγχρονη εποχή.

Ο Έσσε είναι μια ρομαντική ψυχή. Πρωταγωνιστές του συχνά αποδρούν από τον πολιτισμό και την κοινωνία, συχνά με τη βοήθεια σοφών γερόντων που ζουν έξω από το κατεστημένο. Οι γυναίκες ηρωίδες του είναι ή ευγενικές μούσες με μυστηριώδη σοφία, άγνωστη στους άντρες, ή δυνατές και ευαίσθητες – μάρτυρες, που όμως βρίσκονται σε επαφή με την πηγή της γνώσης. Οι γυναίκες, στις ιστορίες του συνήθως σώζουν τους άντρες από τον εαυτό τους.

Ξεχώρισα τις εξής ιστορίες:

Ο νάνος

Η συγκινητική ιστορία ενός βασανισμένου νάνου, που προκειμένου να σώσει την κυρά του, πίνει από το ίδιο δηλητήριο που θα σκοτώσει τον διπρόσωπο και κακό εραστή της.

Οι τρεις φιλύρες

Η πανέμορφη ιστορία μια αδικίας που έλυσε ένας σοφός δικαστής. Τρία αδέλφια, αγαπημένα, παραδέχονται την ίδια ενοχή προκειμένου να σώσουν τον έναν αδελφό τους που κατηγορήθηκε από λάθος. Το τέλος; Καλό!

Ο Αύγουστος

Μια ακόμα αλληγορία. Η μητέρα ενός παιδιού ζητάει μια ευχή από το γέρο-σοφό-μάγο στο νονό του, να αγαπούν όλοι το παιδί της. Μεγαλώνοντας, ο Αύγουστος, ο γιος της, γίνεται σκληρός και άδικος. Έτσι κι αλλιώς, όλοι τον αγαπούν. Όμως, κάποια στιγμή, ο νονός του αποσύρει την παλιά ευχή, και ο Αύγουστος γίνεται ένας ανθρωπιστής με όλη του την ψυχή και βιώνει τον πόνο και, μαζί, την αγάπη.

Ο ποιητής

Η ιστορία ενός νεαρού που ανέβαλε το γάμο του και αναχωρεί από το χωριό του, προκειμένου να ακολουθήσει ένα σοφό γέρο και να γίνει ποιητής. Κι όσο ο δάσκαλος τον ενθάρρυνε να νιώθει ότι είναι ελεύθερος και να φύγει όποτε θέλει, τόσο εκείνος έμενε. Η φωνή του πάθους για τη ποίηση ήταν, μέσα του, τόσο ισχυρή, που δεν γύρισε ποτέ πίσω στο χωριό του. Και όταν γύρισε, ήταν όλα τόσο διαφορετικά πια…

Όλες οι ιστορίες συγκλονιστικές. Άλλοτε σου θυμίζουν τον κόσμο της σοφίας, άλλοτε τον πλούσιο κόσμο της ψυχής, μα, όλες, θα σε ταξιδέψουν!

Το διάβασα στα αγγλικά.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης