ΠΑΙΔΙΚΑ

Βιβλίο του Δημήτρη Μελικέρτη: Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 07/06/2021 0 comments

Δημήτρης Μελικέρτης 

Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο

Εικόνες: Σπύρος Γούσης

Εκδόσεις Πατάκη


Μια ευφάνταστη, θεόμουρλη και πρωτότυπη ιστορία, γραμμένη με το εντελώς προσωπικό στυλ και το ανατρεπτικό χιούμορ του Δημήτρη Μελικέρτη.

Στην καρδιά του βιβλίου βρίσκεται η συναρπαστική ιστορία δύο παιδιών μέσα στο «Ιπτάμενο Ξενοδοχείο», με τους 33 ορόφους, που προσγειώνεται με τη βοήθεια από 3.333 πολύχρωμα αλεξίπτωτα. Το ξενοδοχείο ανήκει στον κύριο και την κυρία Φλοπ και προσφέρει στους θαμώνες του μια ιδιαίτερη μαγεία: μια χρυσή λίμνη που θεραπεύει, μια πισίνα με σοκολάτα, μια χαϊδομηχανή… όσα, όμως, συμβαίνουν στο Ιπτάμενο Ξενοδοχείο μένουν στο Ιπτάμενο Ξενοδοχείο. Με το που περάσει το Κατώφλι της Λησμονιάς ο εξερχόμενος, ξεχνάει όλα όσα συνέβησαν εκεί, ζώντας μια μερική απώλεια μνήμης.

Καθώς το Ξενοδοχείο προσγειώνεται στο χωριό, μπαίνει ως λαθρεπιβάτισσα η Φορτούν μαζί με τον Κανέλλο, το κοκκινοτρίχη γάτο του κυρίου. Εκεί τους κυνηγούν ένα αγόρι που μεταμορφώνεται σε άλμπατρος καθώς και ο σωματώδης θυρωρός Μόγκιλεβ.

Ένα υπέροχο βιβλίο για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου.

Μέσα από τη συναρπαστική περιπέτεια που διαδραματίζεται εν πτήσει στο Ιπτάμενο Ξενοδοχείο, ο συγγραφέας εκθειάζει τις αξίες της φιλίας, της αγάπης, της μαγείας που κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του, της προσπάθειας να διατηρεί ο καθένας τον εαυτό του, ενάντια στην κοινωνική μνήμη, την καλοσύνη, τη συμφιλίωση, την ενδοσκόπηση, την αλληλεγγύη, το να βάλεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο για τη σωτηρία του συνανθρώπου – ή ίσως ενός μεγάλου έρωτα;

Τα ζώα παίζουν χαριτωμένο ρόλο, μιμούμενα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Οι ήρωες του βιβλίου κάνουν τα πάντα για να τα σώσουν.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο μπρίο, ζωντάνια και φιλοσοφικούς στοχασμούς, γεμάτο με κοινωνικά μηνύματα. Βασικός του κορμός, η ιδέα της προσωπικής αναζήτησης των ιδιαίτερων (μαγικών) χαρακτηριστικών κάθε ατόμου και οι θετικές σκέψεις… όλα αυτά κρυμμένα όμορφα και συμβολικά πίσω από μια απίστευτη σουρεαλιστική περιπέτεια.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης