ΠΑΙΔΙΚΑ

Βιβλίο των Αδελφών Γκριμμ: Τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμμ, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 27/12/2021 0 comments

Τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμμ

Α’ Τόμος

Εκδόσεις Άγρα

 

Καιρό είχα να περάσω τόσο συναρπαστικά, τόσο έντονα, τόσο μαγικά… θέλω να κλείσω τη χρονιά με ένα υπέροχο βιβλίο.

Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμμ είναι αυθεντικά, γνήσια παραμύθια που συνδυάζουν το υπερφυσικό με τα διδάγματα, το κατανοήτό με το ακατανόητο, την αγωνία με τη χαρά, το φόβο με το συναίσθημα της δικαιοσύνης.

Οι αδελφοί Γκριμμ, φιλόλογοι από τη Γερμανία, συγκέντρωσαν τα παραμύθια που, σαν προφορική παράδοση, περνούσαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά το 1812. Επομένως, οι ιστορίες αυτές μπορεί να ξεκινούν σαν διηγήσεις και από το Μεσαίωνα ακόμα. Τα παραμύθια τα αφηγήθηκαν αληθινά πρόσωπα της εποχής και ήταν τόσα πολλά, που γέμισαν τρεις τόμους. Εγώ διάβασα τον πρώτο τόμο, με 60 παραμύθια σε εξαιρετική μετάφραση και γλώσσα, της Μαρίας Αγγελίδου.

Και ποιος δεν έχει ακούσει, μικρός, «Τη Χιονάτη και τους εφτά νάνους», «Την κοκκινοσκουφίτσα», «Το λύκο και τα εφτά κατσικάκια», «Τον Κοντορεβυθούλη», «Την Κοιμισμένη Βασιλοπούλα»…  Όμως, αυτά είναι τα γνωστά παραμύθια που συνέλεξαν. Γιατί έχουν συλλέξει εκατοντάδες ακόμα άγνωστα παραμύθια.

Αυτά τα παραμύθια αποτελούν τον πυρήνα της ευρωπαϊκής λαϊκής παράδοσης. Οι μάγισσες, οι μυλωνάδες, οι (άφθονοι) βασιλιάδες, οι ραφτάδες και οι ψαράδες, εμφανίζονται μέσα στα παραμύθια σαν ήρωες των ιστοριών. Σε μια εποχή που η Ευρώπη μάλλον θα ήταν ολόκληρη ένα δάσος, οι ήρωες έπρεπε να διασχίσουν ένα δάσος, να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο, να πάρουν δρόμο και να αφήσουν δρόμο, για να δικαιωθούν ή να περάσουν μια δοκιμασία. Πόσες δοκιμασίες μέσα στο βιβλίο… και όλες οι δοκιμασίες γίνονται μέσα σε διορίες που ορίζει πρόσωπο εξουσίας. Τα χρόνια περνούν μέσα σε δύο φράσεις, καμιά φορά. Πολλές πράξεις είναι «του διαβόλου», σε άλλες περιπτώσεις «τα δαιμόνια» έπιασαν έναν ήρωα, μαγικά βοτάνια ξαναζωντανεύουν πεθαμένα βασιλόπουλα, αφού τους τοποθέτησουν ξανά στο λαιμό το κομμένο κεφάλι, δεισιδαιμονίες, παράλογοι φόβοι για ό,τι δεν εξηγείται με απλό τρόπο.

Κακοί άνθρωποι, αφελείς χωρικοί, φθονεροί συγγενείς και γενναίοι χαρακτήρες με πίστη, κακές πεθερές που βάζουν λόγια στο γιο, ζώα που μιλάνε. Πάντα υπάρχει ένα δίδαγμα σε κάθε παραμύθι, όπως «κάθε δίλημμα πρέπει να λύνεται με σωστή απόφαση», αφού στο τέλος «έζησαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα».

Οι γυναίκες παρουσιάζονται πάντα κακές, οι δε μητριές φθονερές και κακούργες. Οι άντρες ή είναι ανύπαρκτοι στο σπίτι, ανίκανοι να σταματήσουν τις ραδιουργίες των γυναικών τους ή είναι καλοί κι ονειροπόλοι!!!

Αυτά που κερδίζεις διαβάζοντας τα παραμύθια των αδελφών Γκριμμ, είναι ότι σε οδηγούν σε έναν κόσμο γεμάτο μαγεμένα δάση και καθημερινούς κινδύνους, που, ενώ σε γεμίζουν αγωνία, όμως σου χαρίζουν ένα αίσθημα ασφάλειας, ειδικά όταν επαναφέρεις τον εαυτό σου στη σιγουριά του σπιτιού σου σήμερα.

Ένα φανταστικό, υπέροχο ανάγνωσμα που σε ανταμείβει με τις εντάσεις και τις χαρές του. Από την αρχή του κόσμου, ο άνθρωπος δεν σταματάει να αφηγείται ιστορίες. Τα παραμύθια προετοιμάζουν το παιδί για ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους, το ταξίδι της ζωής, ένα πέρασμα από την παιδικότητα στην ενηλικίωση μια δοκιμασία που για να την ξεπεράσεις, χρειάζεσαι την κατάλληλη μύηση.

Τελειώνοντας η χρονιά με τη γεύση των αδελφών Γκριμμ, νιώθω την ανάγκη να σας πω πόσο θα λατρέψετε τα παραμύθια τους.

Με πολλή αγάπη για όλα τα βιβλία του κόσμου, περιμένετε τα βιβλία της επόμενης χρονιάς.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης