ΠΑΙΔΙΚΑ

Βιβλίο της Σοφίας Κιόρογλου: Όταν ο ουρανός συνάντησε τη γη, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 15/03/2021 0 comments

Σοφία  Κιόρογλου

Όταν ο ουρανός συνάντησε τη γη

Εκδόσεις Πορφύρα

Ένα εκπληκτικό βιβλίο για παιδιά και εφήβους, που παρουσιάζει εικονογραφημένη τη ζωή και το έργο της Γερόντισσας Γαβριηλίας, κατά κόσμον, Αυρηλίας Παπαγιάννη. Φυσικά, το βιβλίο, σε εξαιρετική εικονογράφηση του Δημήτρη Κόκορη, μπορεί να διαφωτίσει και τους ενήλικες, ειδικά εκείνους που δεν διαθέτουν χρόνο, για τη ζωή και το έργο της Γερόντισσας.

Η Αυρηλία ήταν ένα κοριτσάκι που μεγάλωσε γεμάτο αγάπη, με την οικογένειά της στη Χάλκη, νησάκι έξω από την Κωνσταντινούπολη. Με την ανταλλαγή πληθυσμών, το 1923, μετεγκαταστάθηκε με τους γονείς της στη Θεσσαλονίκη.

Μετά το Γυμνάσιο, η ζωή της υπήρξε ένα συνεχές ταξίδι. Αρχικά στην Ελβετία όπου σπούδασε στη Γεωπονική σχολή. Μετά στην Αγγλία, όπου έγινε χειροπράκτωρ και, μέσα των ποδιών, έφτανε στην καρδιά των ασθενών της.

Ταξίδεψε σε πολλά μέρη, ήταν ορθόδοξη χριστιανή ιεραπόστολος. Κάποια στιγμή, πούλησε τα υπάρχοντά της και πήγε στην Ινδία, όπου υπηρέτησε λεπρούς στα λεπροκομεία. Ποτέ δεν κρατούσε χρήματα. Τα μόνα της ρούχα ήταν ένα φτωχικό βαμβακερό φορεματάκι και πέδιλα. Παρόλα αυτά, πάντα κάποιος άνθρωπος βρισκόταν για να της δώσει φαγητό ή φιλοξενία.

Με το παράδειγμα της, έκανε πολλούς να βαπτιστούν χριστιανοί. Αργότερα έγινε μοναχή και πήρε το όνομα Γαβριηλία. Επέστρεψε στην Ελλάδα, έζησε στην Αίγινα και μετά στην Λέρο. Θεράπευσε τον εαυτό της από την ασθένεια Hodgkin των λεμφαδένων. Έφυγε από τη ζωή το 1992, σε ηλικία 95 ετών.

Μια συγκινητική ιστορία ζωής, που έζησε για την αγάπη και την αλληλεγγύη. Και όπως όλοι, έτσι και εκείνη, κάποτε ήταν παιδί.

Μπορείς να διαβάσεις και την παρουσίασή μου για το βιβλίο «Η ασκητική της αγάπης», που αποτελεί το βιβλίο για μεγάλους με τη ζωή της Γερόντισσας Γαβριηλίας.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης