ΠΑΙΔΙΚΑ

Βιβλίο της Φράνσις Χ. Μπάρνετ: Ο Μυστικός Κήπος, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 05/04/2021 0 comments

Φράνσις Χ. Μπάρνετ

Ο Μυστικός Κήπος

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Τρυφερό, διδακτικό, γεμάτο φαντασία και υπέροχη εικονογράφηση. Ένα βιβλίο γραμμένο για την αγάπη, τη φιλία, τις αντιξοότητες και τις κοινωνικές διαφορές.

Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι βαθιά ψυχολογημένοι και εύπλαστοι, όπως άλλωστε και όλα τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία.

Η στριμμένη Μαίρη Λένοξ είναι ένα κακομαθημένο κοριτσάκι, που ζει στην Ινδία. Οι γονείς της δεν ασχολούνται μαζί της. Τη μεγαλώνουν νταντάδες και υπηρέτριες, τις οποίες όμως, η Μαίρη αντιμετωπίζει με το χειρότερο και πιο αυταρχικό τρόπο.

Όμως η μοίρα επιφυλάσσει μια δυσάρεστη τροπή για το εννιάχρονο κοριτσάκι. Οι γονείς της πεθαίνουν από χολέρα και το παραμελημένο κοριτσάκι το αναλαμβάνει προσωρινά ένας κληρικός. Όμως η κατάσταση με τη στριμμένη Μαίρη αποδεικνύεται ανυπόφορη, αφού τα παιδιά του κληρικού δεν μπορούσαν να την ανεχτούν.

Τελικά, ο θείος της, ο σύζυγος της αδερφής του πατέρα της, δέχτηκε να την πάρει στο παλιό αρχοντικό του, στην Αγγλία. Η Μαίρη Λένοξ, μετά από ένα μακρύ ταξίδι με καράβι, τρένο και άμαξα, φτάνει στους βαλτότοπους, κοντά στους οποίους βρίσκεται το αρχοντικό του θείου της. Τώρα η Μαίρη, που βρίσκεται στα χέρια του υπηρετικού προσωπικού που τη μεγαλώνει, αφού ο θείος της δεν ασχολείται μαζί της, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί.

Δεν έχει άλλο να κάνει από το να εξερευνά τα 100 δωμάτια και τους κήπους της έπαυλης. Μια μέρα, ανακαλύπτει έναν κλειδωμένο κήπο, για χρόνια παρατημένο. Με τη βοήθεια του νεαρού κηπουρού Ντίκον, αποφασίζει να ξαναδώσει ζωή στον μυστικό κήπο. Μαζί με τον Ντίκον, θα τη βοηθήσει και ο κατά φαντασίαν ασθενής ξάδελφός της, ο Κόλιν.

Σε αυτόν τον κήπο τα τρία παιδιά ανακαλύπτουν τη μαγεία της φιλίας, της φύσης, της χαράς της ζωής.

Η εικονογράφηση της υπέροχης ιστορίας είναι τόσο ατμοσφαιρική, συναρπαστική, σαν έργο τέχνης. Τα εικαστικά της Mariachiara Di Giorgio, παρουσιάζουν την ιστορία σαν τρισδιάστατη.

Ένα ποιοτικό βιβλίο που θα ακουμπήσει κάθε παιδική ψυχή και θα την επηρεάσει θετικά. Ένα μικρό αριστούργημα που αξίζει να προσφέρεις στο παιδί σου ή δώρο στα βαφτιστήρια σου για το Πάσχα.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης