ΠΑΙΔΙΚΑ

Το τετράδιο ενός σκανταλιάρη: Κούρεμα Γουλί!

Post by: 19/12/2016 0 comments

Αλέκα Τρίπου – Μάνου

Το τετράδιο ενός σκανταλιάρη: Κούρεμα Γουλί!

Εικονογράφηση Γιώργος Σγουρός

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Τόσο χαριτωμένο, τόσο έξυπνο, τόσο ψυχολογημένο!

Ένα υπέροχο βιβλίο που απευθύνεται σε μικρούς φίλους αναγνώστες, του δημοτικού.

Ξεκίνησα να το διαβάσω, ρωτώντας τον εαυτό μου τι κοινό θα βρω στις σελίδες του με τον εαυτό μου σήμερα.

Και όμως, το βιβλίο είναι μια υπέροχη έκπληξη! Σε σημείο, που να έχεις αγωνία για το τι θα κάνει παρακάτω ο σκανταλιάρης Άλκης!

Η συγγραφέας γράφει συναρπαστικά για μεγάλους… πόσο μάλλον για παιδιά του δημοτικού, που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον ήρωα του βιβλίου.

  1. Ο ήρωας Άλκης, είναι ένα σύγχρονο αγόρι που ζει με τους γονείς του και την αδελφή του στην Ελλάδα του σήμερα.Ο Άλκης είναι ο σκανταλιάρης, που μονίμως καυγαδίζει με τους γονείς και την αδελφή του, ενώ είναι κολλητός με το Γιώργο και τα φιλαράκια του από την τάξη. Όλοι μαζί, ενωμένοι, κατά του διευθυντή και δασκάλου τους.

    Ενώ ο Άλκης είναι σκανταλιάρης, όπως όλα τα αγόρια της έκτης δημοτικού, δεν παρουσιάζεται ούτε ως ένα κακό παιδί ούτε ως παιδί που ξεπερνάει τα όρια. Είναι ένα αξιαγάπητο αγόρι, ένα παιδί όπως όλα τα σημερινά αγόρια, που δοκιμάζει τα όρια, τις αξίες και τις ανοχές της οικογένειας και του σχολείου του.

  1. Σίγουρα κάθε παιδί-αναγνώστης ταυτίζεται με τον Σκανταλιάρη (εδώ εγώ και ξανάγινα παιδί), αφού η συγγραφέας τον παρουσιάζει να ασφυκτιά μέσα στους κανόνες της ζωής που επιβάλλουν οι γονείς και το σχολείο. Να αποφεύγει να φάει πρωινό, να μιλάει ρατσιστικά στους συμμαθητές, να εφαρμόζει στρατηγικές για να αποκτήσει το δώρο που θέλει για τα γενέθλιά του… κάτι συναρπαστικό, όχι διδαχτικό (μπλιάχ!), να έχει νεύρα με όλους και με όλα! Η μία καθημερινή περιπέτεια μετά την άλλη, σε σημείο που συνεχώς γελάς και ψυχαγωγείσαι!
  2. Η γλώσσα του βιβλίου είναι πολύ προσεκτικά δουλεμένη, ώστε να μοιάζει σαν να βγήκε πραγματικά από το μυαλό ενός δεκάχρονου αγοριού. Άλλωστε το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, με αφηγητή τον ίδιο τον Σκανταλιάρη.
  3. Κάθε κεφάλαιο συμπληρώνεται από σκίτσα, κείμενα, καρτουνίστικα στοιχεία, όπως φούσκες με διαλόγους, που εμπλουτίζουν την πλοκή και εκφράζουν τα συναισθήματα του αξιαγάπητου Σκανταλιάρη.
  4. Η συγγραφέας, με άψογο “εκπαιδευτικό” τρόπο, θίγει πολλά κοινωνικά θέματα που απασχολούν γονείς, σχολεία και παιδιά σήμερα. Το σεβασμό στους γονείς, την αγάπη για τα ζώα, την συνήθεια των υγιεινών διατροφικών κανόνων, την διάκριση του ρατσισμού και του μπούλινγκ όταν εμφανίζεται στα σχολεία. Τις ψείρες στα μαλλιά, την αλληλεγγύη στο παιδί με τη σοβαρή ασθένεια, την εκτίμηση στο σχολείο και στις σπουδές… που βοηθούν κάθε γονιό να δώσει έμμεσα στο παιδί του κατευθύνσεις για τη ζωή, που επιβεβαιώνουν τις αρχές της οικογένειας.

Ένα υπέροχο δώρο για κάθε παιδί!

Γονείς, νονοί, θείοι και θείες, το καλύτερο δώρο για τις γιορτές και όχι μόνο!

Μάθετέ το να αποκτήσει καθώς μεγαλώνει μια θετική εικόνα της κοινωνίας, της οποίας οι κανόνες έχουν πολλά οφέλη. Ταυτόχρονα θα ψυχαγωγηθεί με ένα βιβλίο που του θυμίζει τον εαυτό του!
Ακολουθήστε την Κατερίνα Τσεμπερλίδου στο Instagram:

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης