ΠΑΙΔΙΚΑ

Για την πατρίδα

Για την πατρίδα

Post by: 25/03/2013 0 comments

Βιβλίο –Μυθιστόρημα

Πηνελόπη Δέλτα

Για την πατρίδα

Εκδόσεις Μίνωας & Εκδόσεις Εστία

Αυτό που λατρεύω από μικρό παιδί στην Δέλτα είναι ο συνδυασμός πλοκής και πληροφοριών για μια ιστορική εποχή.

Οι ιστορίες που έχουν πάντα δράση και περιπέτειας και οι ήρωες της έχουν αξίες – πράγμα ασυνήθιστο για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Το βιβλίο αυτό το διάβασα σε ηλικία 10 ετών και έκλαιγα με μαύρο δάκρυ γιατί ο ήρωας θυσιάστηκε για την πατρίδα.

Τώρα που το ξαναδιάβασα, δεν ένιωσα στενοχώρια αλλά δέος για το πώς, μέσα από τις περιγραφές της Δέλτα, έζησαν και επέζησαν οι Έλληνες μέσα από τους αιώνες. Οι συνθήκες ζωής, οι ιστορικές συγκυρίες και – το σημαντικότερο – η ευκολία με την οποία αλλάζανε οι συνθήκες επικράτησης και ποιων δυνάμεων εξουσίας σε κάθε περιοχή. Έπρεπε, για να επιβιώνεις να μεταφέρεις μαζί σου διπλά χαρτιά, που να σε καταχωρούν και σαν Έλληνα και σαν Βούλγαρο για να τα δείχνεις ανάλογα με την περιπολία.

Η ιστορία έχει ως εξής: αφού περάσουν πολλές περιπέτειες, υπερασπιζόμενοι τη Θεσσαλονίκη από τους Βούλγαρους, δύο φίλοι καταλήγουν στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί ο ένας εξ αυτών, ο Αλέξιος, μαζί με την όμορφη γυναίκα του (την παντρεύεται άρον-άρον λόγω της αποστολής) η οποία κρυφά των ακολουθεί, μεταμφιεσμένη σε παραγιό, αναλαμβάνει εξ ονόματος του αυτοκράτορα μια σημαντική αποστολή που σχετίζεται με την παράδοση του βουλγαροκρατούμενου Δυρραχίου στους Έλληνες – Βυζαντινούς.

Για να φτάσουν στο Δυρράχιο, πρέπει να περάσουν, μέσα από τις εχθρικές γραμμές και αφιλόξενα δάση γεμάτα λύκους.

Θα φτάσουν; Θα ολοκληρωθεί η αποστολή τους; Καταπληκτικό βιβλίο. Θα χαρακτήριζα την Πηνελόπη Δέλτα μοναδική storyteller. Γράφει απλά και έχει εγκλωβιστεί σε παιδικά targetgroups. Την αξίζει κάθε ενήλικη σκέψη.

Όπως ο υπέροχος Όμηρος έχει εγκλωβιστεί στα μαθητικά θρανία.

Μήπως να ανοίξουμε λίγο τα μυαλά μας;

Εννοείται ότι θα το διαβάσεις.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης