ΠΑΙΔΙΚΑ

Δημήτρης Μελικέρτης: Ο Γιγαντοκυνηγός, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου

Post by: 26/07/2017 0 comments

Δημήτρης Μελικέρτης

Ο Γιγαντοκυνηγός

Εκδόσεις Πατάκη

Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας

 

Ένα γοητευτικό, συναρπαστικό, αυθεντικό παραμύθι, που θυμίζει τα παλιά, καλά μεσαιωνικά παραμύθια που μεγάλωσαν εκατοντάδες γενιές.

Το παραμύθι αυτό έχει αχαλίνωτη φαντασία, ήρωες, χιούμορ, στιβαρό γράψιμο και ένα δυνατό θετικό μήνυμα. Είναι, λοιπόν, ιδανικό διάβασμα για παιδιά άνω των 5 ετών.

Εγώ, όμως, θα πω πως μερικά παραμύθια προσφέρουν μια συμβολική ιστορία και ένα κρυμμένο νόημα, ιδανικό και για μεγάλους. Αξίζει να το διαβάσεις κι εσύ.

Ο ήρωας του παραμυθιού είναι ένας Γιγαντοκυνηγός, ήρωας στο χωριό του, αφού έχει αιχμαλωτίσει, με το μαγεμένο δίχτυ του, σε ένα λάκκο, 174 γίγαντες. Ποια απειλή είναι για χωριό οι γίγαντες; να τσαλαπατούν τις σοδειές καθώς χορεύουν ατσούμπαλα στα χωράφια. Ο Γιγαντοκυνηγός έχει αγαπήσει με όλη του την ψυχή τη Μελοντί, μια όμορφη πριγκιποπούλα και την παντρεύτηκε. Χαρά της Μελοντί είναι να παίζει το μαντολίνο της.

Κάποια στιγμή, ο Γιγαντοκυνηγός χάνει την αγαπημένη του Μελοντί. Θα κινήσει γη και ουρανό για να τη βρει, κινητοποιημένος από τη μεγάλη του αγάπη για κείνη. Για χάρη της θα κάνει την πιο συγκινητική ανατροπή που μπορεί να φανταστεί ο μικρός αναγνώστης.

Η πλοκή του παραμυθιού έχει δράση, αγωνία, ανατροπές που σε κάνουν να θέλεις να διαβάσεις χωρίς να σταματάς.

Ο ήρωας είναι ένας κοντούλης μεν, αλλά “μεγάλος” άνθρωπος, μεγάλη ψυχή, γεμάτη καλοσύνη για τον άνθρωπο, την κοινωνία, τη σύντροφο.

Σε αντίθεση με τα κλασικά, γνωστά μας παραμύθια στα οποία παντού καιροφυλακτεί ένας κίνδυνος, μια απειλή, ένας φόβος, μια κακία, εδώ ο μόνος φόβος είναι ο φόβος των απώλειας του αγαπημένου προσώπου. Όλα τα νοήματα παραπέμπουν στη θετική πλευρά του ανθρώπου.

Και ενώ τα επιμέρους στοιχεία του κειμένου έχουν υπέροχο χιούμορ (από την επιλογή ονομάτων των ηρώων (Τζέημς Καρούν, Μελοντί), μέχρι τα μουροκέικ και τα μουροδολώματα, από τις ιπτάμενες λεοπαρδάλεις, μέχρι τα παρατσούκλια των γιγάντων), το κείμενο αυτό καθεαυτό είναι στιβαρό, γεμάτο καθαρά νοήματα και διακυμάνσεις συναισθημάτων.

Μια και τα παραμύθια διαμορφώνουν τα μελλοντικά μέλη της κοινωνίας, εδώ το μήνυμα που ενσταλάζεται στις ψυχές των παιδιών είναι η αλληλεγγύη, η καλοσύνη, η ανθρωπιά. Ένας άνθρωπος που ξέρει να αγαπάει, δεν αγαπάει μόνο τη γυναίκα του, αλλά τους συνανθρώπους του (“εχθρούς” ή φίλους), την κοινωνία. Καμιά φορά κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους σε φίλους ή εχθρούς με πολύ επιφανειακά κριτήρια. Το καλό και το κακό εξαρτάται από το ποια πλευρά το βλέπεις εσύ.

Θέλω να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για την εικαστική απόδοση των κύριων σημείων της ιστορίας, η οποία οφείλεται στον ευρηματικό εικονογράφο Πέτρο Χριστούλια. Η απεικόνιση των γιγάντων είναι απίστευτα χιουμοριστική και οι αγαθές φυσιογνωμίες τους πολύ συμπαθητικές.

Μια εξαιρετικά ποιοτική δουλειά: ιστορία, εικονογράφηση και έκδοση. Ένα σύνολο που θυμίζει ξένα βιβλία.

Αξίζει να το πάρεις στο παιδί σου. Θα απορροφήσει τόσες θετικές αξίες, όσες δεν φαντάζεσαι. Το βιβλίο ενισχύει το δικό σου έργο σαν γονιός.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης