ΠΑΙΔΙΚΑ

30-ΔΙΑΛΕΧΤΑ-ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

30 Διαλεχτά Παραμύθια

Post by: 17/12/2013 0 comments

30 Διαλεχτά Παραμύθια

Εκδόσεις «Αστέρος»

Διασκευή : Γεωργία Δεληγιάννη – Αναστασιάδη

Περίοδος γιορτών ξεκινά και σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα με το πρώτο βιβλίο που απέκτησα ποτέ!

Τα 30 Διαλεχτά Παραμύθια! Θυμάμαι ότι η μητέρα μου έκανε γενικό καθάρισμα στο σπίτι για τις γιορτές και ήταν όλα τα έπιπλα αναστατωμένα, τα χαλιά, τα τραπεζομάντηλα, όλα!

Και γω πήρα το πρώτο κανονικό βιβλίο – δώρο από τη νονά μου. Όχι κούκλα και παιχνίδια που δεν χρειάζονται προσπάθεια, αλλά ένα βιβλίο! Που θέλει αφοσίωση, χρόνο και…..ε, ναι! να καθίσεις να το διαβάσεις! Ακόμα θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου καθώς χάιδευα το χοντρό του εξώφυλλο! Ήταν για μένα ένα μαγικό, υπέροχο αντικείμενο, μέσα από το οποίο θα ξεπετάγονταν σε λίγο, ιστορίες τόσο απίθανες που μόνο η φαντασία μου θα μπορούσε να αφομοιώσει.

Πέρυσι, αναζήτησα και πάλι αυτό το βιβλίο. Αφού έφαγα τον τόπο, το βρήκα – πάντα κατόπιν παραγγελίας.

Έτσι τώρα κρατάω στα χέρια μου το ίδιο και απαράλλαχτο εκείνο βιβλίο του νηπίου που το κρατούσε με λαχτάρα. Ναι, δεν έχει αλλάξει ούτε ένα γράμμα, ούτε μια εικόνα από την αρχική έκδοση.

Κατ’ αρχήν δεν γνωρίζω το συγγραφέα. Μόνο την κυρία που έκανε την διασκευή. Όμως το εξώφυλλο είναι του ζωγράφου και σκηνογράφου Γιώργου Βακαλό. Μιλάμε για ένα μυθικό πρόσωπο στα εικαστικά της Ελλάδας!

Πριν από κάποιους μήνες διάβασα στο βιβλίο «Σχέδιο ευτυχίας» των εκδόσεων Πατάκη ότι η συγγραφέας Γκρέτσεν Ρούμπιν, προκειμένου να αυξήσει το βαθμό ευτυχίας της άρχισε να ξαναδιαβάζει τα βιβλία που διάβαζε στην εφηβεία ή στα παιδικά της χρόνια. Το ίδιο ξεκίνησα και γω. Άρχισα με την Πηνελόπη Δέλτα και πήγα πιο πριν, έφτασα στα νηπιακά μου χρόνια (!)

Τα παραμύθια στα 30 Διαλεχτά Παραμύθια διαβάζονται στον ίδιο χρόνο από έναν ενήλικα που θα διάβαζε ένα περιοδικό!! Είναι εξ ίσου απολαυστικά, όσο και για ένα μικρό παιδί. Μέσα στις 30 ιστορίες του βιβλίου θα βρεις πολλές τόσο αλληγορικές που νομίζεις ότι γράφτηκαν για κάποιους γνωστούς σου ή για πολιτικά πρόσωπα! Ιστορίες με νόημα που ισχύουν για όλες τις εποχές, για την πραγματικότητα που ζούμε, αφού κρύβουν πανανθρώπινες αλήθειες.

Στο βιβλίο συναντάμε χαζούς ανθρώπους, έξυπνους λαγούς, πονηρές αλεπούδες, εφευρετικά κοράκια, κακούς λύκους, όμορφα και καλά κορίτσια, κακές ετεροθαλείς αδελφές, όμορφα και συμπονετικά βασιλόπουλα, γενναιόδωρα αηδόνια, άκαρδους γίγαντες και κακές μητριές (εδώ θα πω ότι με την διάδοση των διαζυγίων στη χώρα μας, το πρότυπο της κακιάς μητριάς μάλλον δίνει λάθος εντυπώσεις στα παιδιά).

Ένα συναρπαστικό βιβλίο για μικρούς και ειδικά για μεγάλους. Αντί να σερφάρεις με τις ώρες σε σαχλαμάρες – αν πετυχαίνεις σαχλαμάρες μπροστά σου – προτίμησε τα 30 Διαλεχτά Παραμύθια και θα με θυμηθείς. Κερδίζεις πολλές έννοιες με σημασία.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης