ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Βιβλίο του Γεώργιου Βιζυηνού: Διηγήματα Α΄, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 26/10/2020 0 comments

Γεώργιος Βιζυηνός

Διηγήματα Α΄

Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί

Ανακάλυψα στη βιβλιοθήκη μου να με περιμένει να το διαβάσω, αυτό το εκπληκτικό βιβλίο που περιλαμβάνει τρία από τα έξι διηγήματα που έγραψε ο μεγάλος πεζογράφος μας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίας.

Και τα τρία του αυτά διηγήματα τα έχει αντλήσει από προσωπικές και οικογενειακές μνήμες, τις παραδόσεις και τα βιώματα της πατρίδας του, Βιζύης, της Ανατολικής Θράκης.

«Το αμάρτημα της μητρός μου», «Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου»,  «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως», είναι οι τίτλοι των πασίγνωστων διηγημάτων του Βιζυηνού.

Δραματικές, γεμάτες ανατροπές, άλλοτε σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και άλλοτε στο κλειστό περιβάλλον της επαρχιακής κοινωνίας των αρχών του εικοστού αιώνα, οι ιστορίες του Βιζυηνού σε συγκινούν και σε παίρνουν μαζί τους.

«Το αμάρτημα της μητρός μου» ήταν η τραγική ιστορία της μητέρας του, που, άθελά της, κοιμήθηκε, ενώ θήλαζε και πλάκωσε το μωρό της, που πέθανε από ασφυξία.

Στο «Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», παρακολουθούμε να ξετυλίγεται το κουβάρι της εξίσου τραγικής ιστορίας του αδερφού του συγγραφέα, Χρηστάκη, προσωρινού ταχυδρόμου, που σκοτώθηκε εξαιτίας της ομοιότητάς του με τον μόνιμο ταχυδρόμο. Ο τελευταίος, που γλύτωσε σε ένα καρτέρι το θάνατο, προσκάλεσε τον Χρηστάκη να τον αντικαταστήσει για ένα διάστημα και έτσι τον έστειλε στα χέρια του δολοφόνου του.

Στην τρίτη ιστορία, ο συγγραφέας ερωτεύεται σε ένα ταξίδι με ατμόπλοιο, μια όμορφη νεαρή επιβάτιδα, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι «ταγμένη» να παντρευτεί έναν χήρο αριστοκράτη.

Όλες οι ιστορίες, βαθιά ψυχολογημένες, με παρατηρητικότητα και εμβάθυνση, αναδεικνύουν θλιμμένες ψυχές, γεμάτες ψυχώσεις, ενοχές, εμμονές, απογοητεύσεις και ακυρώσεις.

Εκφράζουν, κατά ένα μέρος, τη ζωή, σαν Γολγοθά, του συγγραφέα, που έζησε γεμάτος ψυχικά τραύματα, που επηρέασαν την εύθραυστη ψυχική του υγεία.

«Το αμάρτημα της μητρός μου», είναι ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας και κάθε Έλληνας αξίζει να το έχει διαβάσει.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης