ΔΙΑΦΟΡΑ

Βιβλίο του Ανδρέα Τσεμπερλίδη: Κάτω από τον ίσκιο της μπασκέτας, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 15/04/2024 0 comments

Ανδρέας Τσεμπερλίδης

Κάτω από τον ίσκιο της μπασκέτας

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο ή, ίσως, και το μόνο βιβλίο στην Ελλάδα αφιερωμένο στο μπάσκετ.

Έχω την τιμή, ο συγγραφέας να είναι ανιψιός μου και μεγάλος φίλαθλος του μπάσκετ. Για χρόνια αρθρογραφούσε στο «The Basketbook», το σάιτ που βρίσκεται στην κορυφή των ανεξάρτητων ιστοσελίδων μπάσκετ στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και τα κεφάλαια προλογίζει ο ένας των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας, Χάρης Γλάρος.

Το βιβλίο ξεκινάει από τη στιγμή που γεννήθηκε το άθλημα, περνάει στους 13 κανόνες του και καταλήγει στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, εξετάζοντας κυρίως το Ιταλικό, το Γιουγκοσλαβικό και το Ελληνικό μπάσκετ.

Από τότε που δημιουργήθηκαν οι γίγαντες του μπάσκετ, όπως η Παρτιζάν ή ο Εθνικός Αστέρας Βελιγραδίου, η Ολύμπια Μιλάνο ή η ΑΕΚ, ο Άρης,  ο Παναθηναϊκός, έχουν αναδειχθεί δεκάδες μορφές που πέρασαν μέσα στο παρκέ ως παίκτες ή προπονητές ή ως αναμορφωτές του παγκόσμιου μπάσκετ, χτίζοντας το μύθο του Αντονέλο Ρίβα, του Ίβο Ντανέου, του Ντίνο Μενεγκίν, του Πίπο Ίβκοβιτς ή του Σάντρο Γκάμπα.

Στο βιβλίο γίνονται περιγραφές από το πρώτο κάρφωμα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936, μέχρι το πρώτο Μουντομπάσκετ το 1950, και ως τους θριάμβους της Ελλάδας το 1968, το 1987,  το 1996.

Σελίδες γεμάτες με ιστορίες, με παρατσούκλια, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, με την άνοδο του Γιαννάκη, του Γκάλη, του Σιγάλα, με το Ευρωπαϊκό Κύπελλο στα χέρια.

Κάθε κεφάλαιο είναι αυτοτελές και διαβάζεται με όποια σειρά θέλει ο αναγνώστης.

Οι σελίδες του βιβλίου τιμούν ένα θέμα για τον λαό μας που έχει δείξει ταλέντο στο μπάσκετ και έχει αναδείξει πολλές προσωπικότητες στον αθλητισμό. Θα το λατρέψει κάθε φίλαθλος.

Πηγή: www.vivlio.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης