Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού
Η τελευταία μπλόφα
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Το καθηλωτικό βιβλίο για το παρασκήνιο του 2015, που περιλαμβάνει τις συγκρούσεις των Ελλήνων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Plan B, το δημοψήφισμα του Ιουλίου και το κλείσιμο των τραπεζών.
Πραγματικά, είναι ένα πολιτικό θρίλερ, που σού προκαλεί τόση αγωνία και σού επιφυλάσσει τόσες εκπλήξεις, παρότι γνωρίζεις το τέλος της ιστορίας, που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.
Το παρασκήνιο του 2015 είναι αποκαλυπτικό και προέρχεται από 250 συνεντεύξεις off the record με 95 πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις διαπραγματεύσεις εκείνου του, κρίσιμου για την Ελλάδα, διαστήματος.
Επειδή γράφτηκαν αρκετά στις εφημερίδες της εποχής, μη νομίζουμε ότι το βιβλίο επαναλαμβάνει αυτά που ήδη ξέρουμε.
Το βιβλίο περιγράφει αυτά που συνέβησαν πίσω από τις πόρτες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της. Εξηγεί με διαλόγους, με περιγραφές της προσωπικής ζωής των ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, πόσο κοντά η Ελλάδα έφτασε να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ξαναγυρίσει στη δραχμή, με άλλες προοπτικές, όμως, αυτή τη φορά.
Δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην παρουσίαση του ανθρώπινου πορτρέτου των αξιωματούχων της διαπραγμάτευσης.
Κεντρικό πρόσωπο, φυσικά, στις ιστορικές στιγμές της περιόδου, είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και όχι μόνο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του, οι στενοί τους συνεργάτες και υπουργοί. Από την άλλη, πρωταγωνιστούν οι Γερούν Ντάισενμπλουμ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Άνγγελα Μέρκελ και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης.
Όλα όσα περιγράφουν τα 95 πρόσωπα, σκιαγραφούν ένα πολύ δυσάρεστο πορτρέτο για την ελληνική ομάδα: ότι πήγαιναν στις διαπραγματεύσεις καθυστερημένοι (έως και 5 ώρες κάποια φορά), χωρίς καμία προπαρασκευή ή πρόταση στους επιτελείς, οι οποίοι δάνειζαν τη χώρα με χρήματα, με πολύ “τσαμπουκά” και με προσβλητικές δηλώσεις για τους δανειστές για να ακούει το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα, που σύντομα εκείνοι πληροφορούνταν από τις πρεσβείες τους. Μαθαίνεις επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι συνομιλητές της Ελλάδας είχαν αλλάξει όλο το πρόγραμμα της ζωής τους για να βρίσκονται επανειλημμένα στο τραπέζι των συσκέψεων, ότι στο τέλος τους είχε κουράσει το επιπόλαιο πήγαινε-έλα των Ελλήνων με τη διγλωσσία (άλλα έλεγαν εκεί, άλλα στην Ελλάδα), ότι τα δύο κεντρικά πρόσωπα που βοήθησαν με την εμπειρία τους ήταν οι οικονομολόγοι, ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο και ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ, ότι οι δύο ηγέτες που “έσωσαν” την Ελλάδα από το Grexit ήταν ο Φρανσουά Ολάντ και δευτερευόντως ο Ματέο Ρέντζι και, τέλος, ότι οι χώρες που είχαν κουραστεί από τη στάση της Ελλάδας και ειδικά του αναποφάσιστου πρωθυπουργού της (Ολλανδία, Γερμανία, Φιλανδία, οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και οι χώρες Πορτογαλία και Ιρλανδία, που είχαν ήδη μπει σε μνημόνια), ήταν έτοιμες να δεχτούν το Brexit.
Τέλος, ότι αυτή η εξάμηνη καθυστέρηση είχε τεράστιο κόστος στην οικονομική κατάσταση των τραπεζών, με αποκορύφωμα το ακατανόητο δημοψήφισμα που έκλεισε τελικά τις τράπεζες.
Δυσάρεστες λεπτομέρειες, ανώριμες συμπεριφορές, προσωπικές φιλοδοξίες και επικίνδυνα μυστικά, συνθέτουν την περίοδο της ιστορίας που σημάδεψε την οικονομία της Ελλάδας και των κατοίκων της, φέρνοντάς την στο χείλος της καταστροφής, ενώ η σωτηρία της κρεμόταν από μια κλωστή.
Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς με το βιβλίο αυτό, αξίζει να το διαβάσεις. Θα ανατριχιάσεις όταν μάθεις από τι κινδύνευσες.
Πηγή: www.tsemperlidou.gr