ΔΙΑΦΟΡΑ

Βιβλία των Corrine Maier και Anne Simon: Φρόυντ και Μαρξ, παρουσίαση και περίληψη των βιβλίων.

Post by: 12/03/2018 0 comments

Corinne MaierAnne Simon

Φρόυντ και Μαρξ, μια βιογραφία σε σκίτσα

Εκδόσεις Πατάκη

Αυτά τα δύο ξεχωριστά βιβλία ανήκουν στη σειρά Graphic Novels. Είναι η ζωή του δημιουργού της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ και του επαναστάτη της οικονομίας Καρλ Μαρξ, με σκίτσα σε μορφή καρτούν.

Το ότι βλέπεις συμπυκνωμένη τη ζωή και το έργο τους, δε σημαίνει ότι απευθύνεται σε παιδιά. Απευθύνεται σε ενήλικες που θέλουν να πάρουν, με μια σύντομη ανάγνωση, την ουσία από τη φιλοσοφία των δύο διάσημων ανδρών.

Όλοι οι βασικοί σταθμοί της ζωής τους και τα κύρια στοιχεία της θεωρίας τους, περιγράφοντας επεξηγηματικά, συχνά με χιούμορ και με ολοζώντανα σκίτσα.

Πρώτο βιβλίο: Καρλ Μαρξ

Ο Καρλ Μαρξ, που αποτελεί το θέμα του ενός βιβλίου, αν και προοριζόταν για δικηγόρος , όπως ο πατέρας του, ανακάλυψε στο πανεπιστήμιο τη φιλοσοφία. Ασχολήθηκε με τη θεωρία του χρήματος: την αμφισβήτηση του καπιταλισμού, την επανάσταση των καταπιεσμένων, τον ανταγωνισμό των προϊόντων, το κέρδος των επιχειρήσεων, την υπεραξία της εργασίας, το δίκιο του εργάτη, δημιούργησε το κουμουνιστικό μανιφέστο, έγραψε αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων και το Κεφάλαιο (αυτό μαζί με τον Φρίντριχ Ένγκελς).

Αν και ασχολήθηκε με το χρήμα, την οικονομία και την εργασία, χρήματα δεν έβγαλε ποτέ. Επίσης, – σύμφωνα με το βιβλίο – δεν μπορούσε να αποδείξει τις θεωρίες του, γιατί δεν μπορούσε να τις διατυπώσει με εξισώσεις (αφού δεν ήταν οικονομολόγος).

Δεύτερο βιβλίο: Ο Σίγκμουντ Φρόυντ

Ο Φρόυντ, Βιεννέζος “διάσημος όσο ο Σαίξπηρ και ο Αϊνστάιν”, σπούδασε ιατρική και θέλησε να ασχοληθεί με την έρευνα. Κέρδισε μια υποτροφία για το Παρίσι και ασχολήθηκε με τα νευρολογικά νοσήματα.

Έβαλε τους ασθενείς να μιλούν για τα προβλήματά τους στον καναπέ, ερμήνευσε τα όνειρα σαν έκφραση του ασυνείδητου, δημιούργησε τη θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος.

Το βιβλίο περιγράφει 3 περιστατικά ανθρώπων και την ερμηνεία που έδωσε ο μέγας ψυχαναλυτής.

* * * * * * * *

 

Σε αυτά τα δύο βιβλία, μέσα από τις ιστορίες της ζωής των δύο αυτών κορυφαίων προσωπικοτήτων, αναδεικνύεται ο αιρετικός ή επαναστατικός τους χαρακτήρας και η αμφισβήτηση της κοινωνίας στο πρόσωπό τους.

Εξαιρετικά και τα δύο βιβλία. Αξίζει να μάθεις ή να θυμηθείς τα σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη ζωή και το έργο του Φρόυντ και του Μαρξ.

(μπορείς να αγοράσεις μόνο ένα από τα δύο ή και τα δύο μαζί).

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης