ΔΙΑΦΟΡΑ

AYEARINPROVENCE

A year in Provence

Post by: 28/07/2014 0 comments

Peter Mayle

A year in Provence

Εκδόσεις Pan Books

 • «Ένας χρόνος στην Προβηγκία» είναι ο τίτλος του αυτοβιογραφικού χιουμοριστικού μυθιστορήματος του Πήτερ Μέηλ.

 • Η ιστορία, αφηγείται το όνειρο κάθε Άγγλου που είναι να αποκτήσει ένα σπίτι στη Νότια Γαλλία. Αυτό το όνειρο είχε και ο επιτυχημένος διαφημιστής Πήτερ Μέηλ, και η γυναίκα του, όμως η πραγματικότητα του να ζεις σε ξένη κουλτούρα από τη δική σου απέχει από το όνειρο και, συχνά, είναι οδυνηρή.

 • Σε ένα ταξίδι τους στη Νότια Γαλλία, ο δρόμος τους τους έφερε σε ένα πέτρινο αγρόκτημα χτισμένο μέσα στους αμπελώνες στα βουνά Λυμπερόν ανάμεσα στην Αβινιόν και στην Αιξ. Καθώς ο ήλιος έλουζε τα μισόκλειστα παντζούρια του κτίσματος και του έδινε μια μελένια απόχρωση, δεν μπορούσες να του αντισταθείς.

 • Το ζευγάρι των Άγγλων τουριστών το ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και αποφάσισε να το αγοράσει, να το ανακαινίσει και να το κατοικήσει! Έτσι, το ζευγάρι με τα δύο τους σκυλιά εγκαθίσταται στην Προβηγκία ξεκινώντας μια νέα ζωή, τρώγοντας φρέσκιες μπαγκέτες, λουκάνικα και τυριά με βότανα.

 • Και εδώ αρχίζουν οι περιπέτειες, που διαρκούν έναν ολόκληρο χρόνο και είναι γραμμένες σε μορφή ημερολογίου, μήνα – μήνα, από τη στιγμή της αγοραπωλησίας ως την κατοίκηση του έτοιμοι σπιτιού. Έτσι, ο αναγνώστης παρακολουθεί όλες τις αλλαγές των εποχών στην όμορφη αυτή περιοχή της Γαλλίας.

 • Οι εμπειρίες του συγγραφέα περιλαμβάνουν την επιβίωση από τον παγωμένο χειμώνα και την γνωριμία αλλά και την καθημερινότητα μιας άγνωστης κουλτούρας: από τα απίστευτα γρανάζια της γραφειοκρατίας για την απόκτηση άδειας οικοδομής ως τους αναξιόπιστους ντόπιους μάστορες, από τις συνεχείς αναβολές της τελικής ημερομηνίας παράδοσης της οικοδομής ως την γνωριμία των κουτσομπόληδων γειτόνων. Ταυτόχρονα το ζευγάρι κάνει την ανακάλυψη όλων των τοπικών προϊόντων, τυριών και ταβερνείων ή εθίμων όπως οι κατσικοδρομίες, το παιχνίδι boules που έπαιζαν οι ντόπιοι, η αναζήτηση τρούφας από τα γουρούνια και γενικά τη γαλλική τοπική κουζίνα και αργή νοοτροπία της επαρχιακής ζωής.

 • Ένας χρόνος χτίζοντας ένα αγρόκτημα που ήδη υπήρχε. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Μια γιατί οι σωλήνες είχαν πρόβλημα, μια γιατί το τζάκι έμπαζε, μια γιατί χρειαζόταν να προσθέσουν μια αποθηκούλα, μια γιατί οι μάστορες έφευγαν κάθε φορά αφήνοντας στη μέση τη δουλειά…..πέρασε ο χρόνος.

 • Στο μεταξύ, ζώντας στην καθημερινότητα των Γάλλων οι ήρωεές μας άρχισαν και οι ίδιοι να ενσωματώνονται στην τοπική κοινωνία! Όλα περιγράφονται ξεκαρδιστικά, με πολλές λεπτομέρειες και απίστευτο χιούμορ. Γελάς μόνος σου!

 • Το βιβλίο όχι μόνο έγινε best seller και μίνι τηλεοπτική σειρά, αλλά και έκανε γνωστά κάθε χωριό ή ταβερνάκι της περιοχής, με αποτέλεσμα χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο να καταφθάνουν για να γνωρίσουν από κοντά σπιθαμή προς σπιθαμή όσα περιγράφονται στην ξεκαρδιστική αυτή βιογραφία κάνοντας τη ζωή των ντόπιων ανυπόφορη!

 • Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία που περιγράφουν τη ζωή στη Γαλλία από την πλευρά κάποιου που δεν εργάζεται στη χώρα.

 • Ό,τι πρέπει για διάβασμα το καλοκαίρι, αφού σε ταξιδεύει σε μια άλλη χώρα!

Αν θες να το αγοράσεις, κάνε κλικ εδώ:

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης