ΠΟΙΗΣΗ

Σε βρίσκει η ποίηση

Post by: 23/02/2015 0 comments

Τίτος Πατρίκιος

Σε βρίσκει η ποίηση

Εκδόσεις Κίχλη

Παρότι, γενικά, δεν συνηθίζω να διαβάζω ποίηση, οφείλω να ομολογήσω ότι με αυτό το βιβλίο ανακάλυψα και γώ τον Τίτο Πατρίκιο.

Το Facebook είναι γεμάτο από αποστάγματα των έργων του και, πάντοτε είχα την αμφιβολία πώς είναι δυνατόν όλοι αυτοί που τον αναφέρουν να είναι λάτρεις της ποίησης και να την κατανοούν.

Όμως αυτό το συγκλονιστικό βιβλιαράκι μου θύμισε τι σημαίνει ποίηση. Λίγη χρυσόσκονη πάνω στην καθημερινότητα, λίγο όνειρο, λίγο ανάταση, λίγο ενδοσκόπηση. Και με γλώσσα απόλυτα κατανοητή, σε σημείο που να μπαίνεις με κάθε του στίχο, σε διαδικασία προσωπικής αναθεώρησης ή απόλυτης ταύτισης. Τα νοήματά του, τόσο συμπυκνωμένα και αληθινά, δεν τα ρουφάς απλώς, έρχονται μόνα τους και προσγειώνονται στην ψυχή σου, πυροδοτώντας τη δική σου ανασκόπηση, τα ερωτηματικά σου, τις αναθεωρήσεις σου. Τα έχεις νιώσει ή έχεις σκεφτεί και επιθυμήσει όλα όσα γράφει. Η ποίηση είναι το φάρμακο, το βάλσαμο, η ίαση για τις απογοητεύσεις, τα αδιέξοδα, τους δισταγμούς, τα πάθη, τις ανασφάλειες. Η ποίηση, σαν καταλύτης, φέρνει στην επιφάνεια όλα όσα έχεις ζήσει ή πιστεύεις και όλα τα κατατάσσεις από την αρχή, συμφωνώντας ή διαφωνώντας με τον ποιητή.

Λάτρεψα την περισπωμένη, την ψιλή, τη δασεία… σημεία στίξης ξεχασμένα από τη γλώσσα μας εδώ και τριάντα χρόνια, (για να διευκολύνονται οι πιο “σκράπες”;) που χρησιμοποιούν οι εκδόσεις στην παραγωγή αυτού του έργου.

Μια υπέροχη, υπέροχη συλλογή ποιημάτων που, η φίλη που μου τη χάρισε, τη διαβάζει κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί και την έχει πάντα στο κομοδίνο της.

Να ένα απόσπασμα:

Εκεί που βλέπεις ότι δεν μιλάς με τον κόσμο όπως νόμιζες

ότι μιλάς με τον εαυτό σου, οπότε λες να τα παρατήσεις…

Εκεί επάνω σε βρίσκει η ποίηση.”

Εύχομαι να σας βρει και εσάς η ποίηση με τη συλλογή “Σε βρίσκει η ποίηση” του Τίτου Πατρίκιου. 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης