ΠΟΙΗΣΗ

Βιβλίο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου: Η Ελλάδα του Ελύτη, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 16/08/2021 0 comments

Η Ελλάδα του Ελύτη

Ανθολόγηση- επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Εκδόσεις Ίκαρος

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο για τον αναγνώστη που θέλει να ανακαλύψει ξανά την Ελλάδα, αυτή τη φορά όχι μέσα από τα δικά του μάτια, αλλά από αυτά του Οδυσσέα Ελύτη.

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ανθολογεί αποσπάσματα από τρία έργα του νομπελίστα ποιητή μας: «Ανοιχτά χαρτιά», «Εν λευκώ», εκδόσεις Ίκαρος και «Συν τοις άλλοις», Εκδόσεις Ύψιλον.

Η Ελλάδα του Ελύτη σου δίνει μια ψυχική ώθηση να νιώσεις ξανά περήφανος και με αξιοπρέπεια, επειδή έτσι βλέπεις την Ελλάδα, σαν την «Ελλάδα τη δική μου» κατά πως λέει και ο ποιητής. Ξεπερνώντας τα γεωγραφικά και ιστορικά όρια, ο Ελύτης μιλάει για την Ελλάδα την παντοτινή.

Μέσα από τις 7 θεματικές ενότητες: η Ελλάδα του Ελύτη, η ιστορία του Ελληνισμού, η ελληνική γλώσσα, η Ελληνική θάλασσα: το Αιγαίο, η Ελληνική φύση, η Ελληνική τέχνη, η Ελληνική πραγματικότητα, ο μικρός αυτός θησαυρός, σου αποκαλύπτει τη μεγάλη αγάπη του ποιητή για τη χώρα του. Αλλά και μυρωδιές, εικόνες, ιδανικά, πικρές αλήθειες, οδυνηρές διαπιστώσεις και όλα όσα συνθέτουν το δακτυλικό αποτύπωμα της Ελλάδας, περιγράφονται σε λίγες παραγράφους που χωρούν στις 135 σελίδες του βιβλίου.

Ένα βιβλίο- παρηγοριά, δύναμη, ένα βιβλίο- απάντηση σε όσα αναζητάς για τον τόπο σου, με το ήθος, το μεγαλείο και την απεραντοσύνη της ψυχής του ανθρώπου που έζησε λουσμένος στο δικό του φως.

Μην το δείτε σαν βιβλίο. Δείτε το σαν ένα φάρμακο που γιατρεύει τις πληγές σε κάθε ελληνική ψυχή.

Ένα μπράβο για την ιδέα και την ανθολόγηση στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης