ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ: Πόσο ελληνικό είναι το Βυζάντιο; παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου

Post by: 25/09/2017 0 comments

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Πόσο ελληνικό είναι το Βυζάντιο;

Εκδόσεις Gutenberg

 

Ένα βιβλίο για τη βυζαντινή κληρονομιά και για το πόσο Βυζαντινοί είμαστε εμείς οι Νεοέλληνες.

Ο απόψεις της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ έχουν αναπτυχθεί και στο βιβλίο της “Γιατί το Βυζάντιο”. Εδώ το βιβλίο είναι μικρό (71 σελίδες) και απαντά στα βασικά ερωτήματα που έχουμε εμείς οι Έλληνες.

  • Συνοπτικά, η συγγραφέας μας εξηγεί πώς η αυτοκρατορία του Βυζαντίου, στην πραγματικότητα, είναι η οργανική συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τοποθετεί χρονολογικά το πότε καθιερώθηκε η χριστιανική θρησκεία και η ελληνική γλώσσα στην αυτοκρατορία, και το γεγονός ότι είμαστε ρωμιοί (ή Ρωμαίοι) σήμαινε ότι είμαστε πολίτες της Ρωμανίας (το όνομα “Βυζάντιο” είναι πολύ μεταγενέστερο).
  • Στις σελίδες του βιβλίου η συγγραφέας αναφέρει τη νοσταλγία μας για τις “χαμένες πατρίδες”, την αγιοποίηση της Κωνσταντινούπολης στο συλλογικό μας ασυνείδητο και την Μεγάλη Ιδέα που δεν σβήνει από μέσα μας, παρά τον παγκόσμιο θρήνο για την πτώση της πόλης και την ακύρωση των προσδοκιών μας το 1922 για την επανάκτηση της Αγιά – Σοφιάς.
  • Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με πυκνά νοήματα που παραθέτουν – χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη – το βαθμό της συνέχειά μας με την ευρωπαϊκή αυτοκρατορία του Βυζαντίου.
  • Αξίζει να το διαβάσει κάθε Έλληνας, είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί με τις απόψεις της καθηγήτριας Βυζαντινής ιστορίας στη Σορβόννη.

Είναι σημαντικό, εμείς οι Νεοέλληνες να βλέπουμε τους εαυτούς μας με προσγειωμένη ματιά και αντικειμενική παρατήρηση!

Στο συστήνω ανεπιφύλακτα.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης