ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Βιβλίο του Τζάιλς Μίλτον: D-Day, Απόβαση στη Νορμανδία, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 03/06/2024 0 comments

Τζάιλς Μίλτον

D-DAY

Απόβαση στη Νορμανδία

Εκδόσεις Μίνωας

Ό,τι και να πω γι’ αυτό το βιβλίο, είναι λίγο. Συγκλονιστικό, αγωνιώδες, συναισθηματικό, ηρωικό, περιπετειώδες… τα έχει όλα!

Άλλοι αγωνιούν διαβάζοντας μυθιστορήματα, εγώ πάλι, αγωνιώ διαβάζοντας μια καταγραφή για την γιγάντια μάχη που έδωσαν οι Σύμμαχοι, προκειμένου να αρχίσει το τέλος του Ναζισμού! Και ενώ όλοι γνωρίζουμε το τέλος – ναι! η Γερμανία νικήθηκε και οι Σύμμαχοι απελευθέρωσαν την Ευρώπη – όμως αυτό το βιβλίο σε γεμίζει με αγωνία γιατί σού παρουσιάζει δεκάδες αληθινές ιστορίες νεαρών στρατιωτών ή και αξιωματικών που με κίνδυνο της ζωής τους, έζησαν την επική Αποβίβαση στην Νορμανδία της Γαλλίας.

  • Η μεγάλη Απόβαση έγινε στις 6 Ιουνίου του 1944, μετά από πολλή σκέψη, λεπτομερή σχεδιασμό, πολλές αναβολές. Στην πλούσια ιστορική ύλη του βιβλίου των 570 σελίδων (όπου μόνο οι πηγές και η βιβλιογραφία είναι 22 σελίδες) περιγράφεται κάθε λεπτομέρεια της κολοσσιαίας επιχείρησης που οργάνωσε ο Αμερικανός στρατηγός Αϊζενχάουερ και η ομάδα των συμμάχων.
  • Εμένα, όμως, αυτό που μου αρέσει να ανακαλύπτω την εξιστόρηση της Αποβίβασης είναι τα τεχνάσματα που έκαναν οι σύμμαχοι για να ξεγελάσουν τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, τα συναισθήματα που ένιωθαν τα παιδαρέλια των δεκαεννέα ετών, στους ώμους των οποίων εναποτέθηκε η ελπίδα για τη νίκη. Επίσης, όλες οι εικασίες για το πώς θα εξελιχθούν οι επιχειρήσεις, όπως, από τον θυελλώδη καιρό στη Μάγχη ως τη βοήθεια που θα έπαιρναν οι σύμμαχοι από την άμπωτη και από τον πυκνό σχηματισμό των αεροπλάνων που πετούσαν χωρίς ασύρματο και φώτα πάνω από τη Μάγχη ως τον καπνό που θα άφηναν στις παραλίες για να κρύβουν μέχρι την τελευταία στιγμή των στόλο των 850 σκαφών, θωρηκτών, αποβατικών, μεταγωγικών, από τα μάτια των Γερμανών. Όμως, η θύελλα και τα κύματα ύψους δυόμιση μέτρων στην ακτή, δεν ήταν με το μέρος τους. Οι περισσότεροι έκαναν εμετό στα καταστρώματα ή έπαιρναν χάπια για να καταπολεμήσουν τη ναυτία από τα κύματα. Οι εντολές πριν το ταξίδι ήταν «δεν μαζεύετε κανένα αν πέσει στη θάλασσα, συνεχίζετε την πορεία σας».
  • Σε μια εποχή που η επικοινωνία δεν είχε την ταχύτητα πληροφόρησης με τα κινητά ή τα GPS, οι λόχοι αποβιβάζονταν σε μια παραλία και δεν ήταν σίγουροι σε ποια είχαν φτάσει. Έπρεπε να βρουν να διαβάσουν μια πινακίδα ή να χτυπήσουν ένα κουδούνι και να ρωτήσουν σε ποιο χωριό βρισκόντουσαν. Δεν είχαν δυνατότητα επικοινωνίας μέσω ασυρμάτου, επικρατούσε χάος και πανικός.
  • Οι Σύμμαχοι έκαναν 5 ταυτόχρονες αποβάσεις με 5 στρατούς, σε 5 παραλίες της Νορμανδίας, στη βόρεια Γαλλία, έχοντας αφετηρία την νότια Βρετανία. Στις παραλίες έδωσαν κωδικές ονομασίες: Σουόρντ, Τζούνο, Γκολντ, Όμαχα, Γιούτα. Για λόγους που θα καταλάβεις μόνο αν διαβάσεις το βιβλίο, θα διαπιστώσεις ότι όσο κι αν έδειχναν ψύχραιμοι, οι στρατιώτες που προορίζονταν για την παραλία Όμαχα ήξεραν προς πήγαιναν σε αποστολή αυτοκτονίας. Όταν λοιπόν ετοιμάζονταν με υψηλό ηθικό να κατευθυνθούν στα αποβατικά πλοία, και να επιβιβαστούν, αντάλλασαν αστεία όπως «Τα λέμε στην ακτή», «Το νου σου στις Γαλλιδούλες», «Καλή τύχη», «Τα λέμε στο Βερολίνο». Πόσοι έφτασαν; Πόσοι πολέμησαν; Πόσοι επιβίωσαν; Τι στράβωσε;
  • Μια ενδιαφέρουσα μικρή λεπτομέρεια: το βράδυ της Απόβασης, ο αρχιστράτηγος Αϊζενχάουερ, μη γνωρίζοντας πώς εξελισσόταν η Απόβαση των 156.000 στρατιωτών, κάθισε και έγραψε ένα χαρτί όπου παραδεχόταν ότι αυτός έφταιγε για την «ήττα». Ευτυχώς, δεν υπήρξε ήττα αλλά θρίαμβος, οπότε την επόμενη μέρα ο Αϊζενχάουερ έσκισε το χαρτάκι. Για να χαλαρώσει από την αγωνία του όλη τη νύχτα ο αρχιστράτηγος διάβαζε ένα αγαπημένο καουμπόικο μυθιστόρημα!!!
  • Όσο αίμα κι αν χύθηκε εκεί στις παραλίες της Γαλλίας, ως εκατομμύρια τόνων πυρομαχικών κι αν έπεσαν στο πεδίο, τελικά χρειάστηκαν μετά την Απόβαση 335 ακόμα ημέρες μαχών μέχρι να συνθηκολογήσει και να παραδοθεί η Γερμανία το 1945.

Οπωσδήποτε διάβασέ το.

Είναι φανταστικό βιβλίο, 100% αληθινό και όμως μοιάζει σαν να διαβάζεις ένα Χολιγουντιανό κινηματογραφικό σενάριο, τόσο ολοζώντανα ξετυλίγονται μπροστά σου οι σκηνές των επικών μαχών.

Αληθινές ιστορίες αληθινών ανθρώπων σαν εσένα και σαν εμένα. Αριστούργημα!

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης