ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Βιβλίο της Mary Beard: SPQR, Ιστορία της αρχαίας Ρώμης, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 06/04/2020 0 comments

Mary Beard

SPQR, Ιστορία της αρχαίας Ρώμης

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

 

Ένα εξαιρετικό βιβλίο, ένα παγκόσμιο best seller, για την ιστορία του άγνωστου χωριού που έγινε η πρώτη παγκόσμια υπερδύναμη.

SPQR σημαίνει  Senatus PopulusQue Romanus, δηλαδή «Η Σύγκλητος και ο Λαός της Ρώμης». Η μακρά ιστορία τους, που διάρκεσε αιώνες, αναπτύσσεται σε αυτό το βιβλίο.

Η συγγραφέας Μαίρη Μπηρντ αφηγείται πολλά συναρπαστικά επεισόδια, καταγράφοντας τις δομές και τους θεσμούς του ρωμαϊκού κόσμου, έχοντας αφιερώσει πενήντα χρόνια μελέτης στην ιστορία της αρχαίας Ρώμης.

Από την εποχή των μύθων μέχρι την ιστορική περίοδο της υπερδύναμης που κυριάρχησε σε τρεις ηπείρους, η Ρώμη ξεκίνησε σαν μια τραχιά, βίαιη δύναμη (έναντι της εκλεπτυσμένης Ελλάδας) προσέφερε στην ανθρωπότητα την ιδέα του πολίτη, το νομικό σύστημα, τους δρόμους, τεράστια κτίρια, λουτρά, το πολιτικό σύστημα «συγκλητικών», «γερουσιαστών», «δικτατόρων» και «αυτοκρατόρων», τις μονομαχίες.

Ηγέτες, μεταρρυθμιστές, ύπατοι, δεκατέσσερις αυτοκράτορες, ιστορικοί και ποιητές, είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους Ρωμαίους. Ο Ρώμος κι ο Ρωμύλος, οι αδελφοί Γράκχοι, ο Σύλλας, ο Πομπήιος, ο Καίσαρας και ο Αύγουστος είναι μόνο μερικές από τις προσωπικότητες που μεγαλούργησαν στη Ρωμαϊκή εποχή, καθιερώνοντας μεταρρυθμίσεις στην αυτοκρατορία και προσφέροντας στην ανθρωπότητα μεγάλες καινοτομίες.

Η μεγάλη μεταμόρφωση ενός χωριού που ανέλαβε συνεχείς πολέμους σε μια ιμπεριαλιστική δύναμη που ενσωμάτωσε λαούς, έθνη και θρησκείες ήταν η ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Από μερικούς χιλιάδες κατοίκους, έφτασε να αποτελεί αυτοκρατορία με πενήντα εκατομμύρια πολίτες που για να τους θρέψει, χρειαζόταν κάθε χρόνο 25.000 τόνους σιτάρι.

Ήταν τόση η δίψα για κατακτήσεις που δεν σταματούσε πουθενά. Οι Ρωμαίοι ήταν αχόρταγοι για κυριαρχία και κέρδη. Χιλιάδες ήταν οι δούλοι που συνέρρεαν στη Ρώμη – άρα τα δωρεάν εργατικά χέρια ήταν δεδομένα – και τόσοι πολλοί οι θησαυροί που έφθαναν από τις κατακτημένες επαρχίες, ώστε για ένα διάστημα η Ρώμη γέμισε τα θησαυροφυλάκιά της τόσο πολύ, που κατάργησε τη φορολογία των Ρωμαίων.

Η δύναμη που δεν ασχολήθηκε με εκλεπτυσμένα πράγματα, αλλά με μεγαλοπρεπή, δημιούργησε τη βάση του νέου κόσμου, όπως τον ξέρουμε σήμερα. Πολλοί λίγοι επαναστάτες, τόλμησαν να αντιταχθούν στην επιβολή της Ρώμης, ούτε και οι δούλοι της.

Η συγγραφέας αφιερώνει μόνο ένα μικρό κεφάλαιο για το Χριστιανισμό, γιατί εξηγεί ότι τους τρεις πρώτους αιώνες μ.Χ. δεν υπήρξε καμιά ένδειξη διωγμών. Ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε χάρη στους διαύλους επικοινωνίας που είχε ανοίξει η ίδια Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, από τη μία άκρη της Μεσογείου στην άλλη, χάρη σε μετακινήσεις ιδεών, ανθρώπων, εμπορευμάτων, βιβλίων, αγαθών.

Κάθε σελίδα του βιβλίου είναι συμπυκνωμένες μαρτυρίες. Κάθε φράση αποτελεί μια πληροφορία ή ένα ιστορικό γεγονός που απαιτεί την προσοχή και τη συγκέντρωσή σου.

Το βιβλίο SPQR είναι ένα εκπληκτικό διαμάντι, που σου προσφέρει τη γνώση, ιστορική, πολιτική, κοινωνική μιας αυτοκρατορίας που, όμοιά της, δεν έχει ξαναγίνει. Δίκαια το ερώτημα πολλών Ρωμαίων ήταν: αν είχαν συγκρουστεί με τους Μακεδόνες, ποιοι, άραγε, θα είχαν υπερισχύσει;

Είναι must. Θα απολαύσεις κάθε του σελίδα. Ένα βιβλίο που σε μαθαίνει τι σημαίνει μεθοδικότητα και ανάπτυξη. Εξαιρετικό.

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης