ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

YOU-KANT-MAKE-IT-UP

You kant make it up

Post by: 23/12/2013 0 comments

Gary Hayden

You kant make it up

Strange ideas from history’s great philosophers

Εκδόσεις Oneworld

 

Το βιβλίο αυτό το αγόρασα στη Saatchi Gallery. Πού αλλού θα έβρισκες ένα βιβλίο για τη φιλοσοφία μέσα στο πνεύμα της παρά στην ίδια τη γκαλερί;

Χιούμορ, αμφισβήτηση αλλά και πολλή έμπνευση και γνώση. Το βιβλίο του δημοσιογράφου Γκάρυ Χέυντεν, είναι μια μη – συμβατική εισαγωγή στη φιλοσοφία. Ενώ πληροφορείσαι την ουσία από τις φιλοσοφίες της ανθρωπότητας, παράλληλα, θα σου προκληθούν όχι μόνο συμπεράσματα σε πνευματικό επίπεδο αλλά θα σε προκαλέσουν ή θα σε διασκεδάσουν.

Η αλήθεια είναι ότι με αυτά τα κείμενα, συνειδητοποιείς ότι όλοι οι φιλόσοφοι της ανθρωπότητας είχαν θέσεις άλλοτε αλληλοσυγκρουόμενες, άλλοτε υπερβολικές, άλλοτε ακατανόητες, άλλοτε αναπόδεικτες κι άλλοτε άχρηστες!

Όλοι όμως προσπάθησαν να εξηγήσουν τα φαινόμενα της ζωής, των ιδεών, των κωδίκων ηθικής, της σχέσης μυαλού και σώματος, της σχέσης των ανθρώπων μεταξύ τους ή με τον Θεό.

Το βιβλίο έχει 43 κεφάλαια τριών σελίδων το καθένα. Προλαβαίνεις λοιπόν να έρθεις σε σύντομη επαφή με το Σωκράτη και το Νίτσε, το Θωμά Ακινάτο και τον Αυγουστίνο, το Βούδα και τον Τσουάνγκ Τζου, τον Καντ και τον Μπένθαμ, τον Τζων Λοκ και τον Πυθαγόρα, τον Λάϊμπνιτζ και τον Κίρκεγκααρντ, τον Σοπενάουερ και τον Ηράκλειτο.

Το βιβλίο απαντά σε ερωτήματα όπως: Είναι αρετή ο εγωισμός; Είναι καλύτερος από το Σαίξπηρ ο Νταν Μπράουν; Είναι ο αυνανισμός χειρότερο αμάρτημα από το βιασμό; Μένει τίποτα ίδιο; Αλλάζει τίποτα; Είναι πορτοκαλί τα πορτοκάλια; Μπορείς να προβλέψεις το μέλλον; Είναι οι γυναίκες το αδύνατο φύλο; Είναι καλό να κάνεις το καθήκον σου; Οι κανίβαλοι πώς θα αναστηθούν; Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ό,τι διδάσκεται; Μήπως η φιλοσοφία είναι ανοησία;

Οι παραπάνω ερωτήσεις προκαλούνται από τις απόψεις των φιλοσόφων της ανθρωπότητας, για να απαντηθούν από τις ανάλογες θεωρίες.

Μπορεί να μην τις θυμάσαι αφού κλείσεις το βιβλίο, όμως:

  1. Έχεις περάσει υπέροχες ώρες
  2. Έχεις μάθει κάποια πράγματα, έχεις διασκεδάσει,
  3. Έχει ανοίξει το μυαλό σου από τη «διαφορετικότητα» των φιλοσοφιών.
  4. Σου φαίνεται ότι ο καθένας μπορεί να πρεσβεύει ό,τι του κατέβει και να μη σε εκπλήσσει πια
  5. Έχεις τι να συζητήσεις στις συγκεντρώσεις των φίλων σου

Είναι τόσο μοντέρνο που θα το αγοράσεις για να κάνεις τον έξυπνο στους φίλους σου. Και μόνο που θα πεις ότι το πήρες από τη Saatchi Gallery, αρκεί!

Αν θέλεις να το αγοράσεις, κάνε κλικ εδώ:

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης