ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Βιβλίο του Prof. Steve Peters: Το παράδοξο του Χιμπατζή, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 15/02/2021 0 comments

Prof. Steve Peters

Το παράδοξο του Χιμπατζή

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που όσο περνάνε οι ώρες και «καθίσει» μέσα στον αναγνώστη η θεωρία του συγγραφέα, τον βοηθάει να κατανοήσει τον εαυτό του.

Ο καθηγητής και ψυχίατρος Steve Peters, στηρίζει το βιβλίο του σε ένα επιστημονικό μοντέλο, που, όμως, παρουσιάζει με εκλαϊκευμένο τρόπο για την καλύτερη κατανόησή του. Ο καθηγητής, έχει κάνει ένα πρόγραμμα Διαχείρισης του Νου, το οποίο εφαρμόζει σε αθλητές, επιχειρηματίες, εταιρείες, φοιτητές.

«Το παράδοξο του Χιμπατζή» ταρακουνάει τον αναγνώστη, μαθαίνοντάς του από την αρχή, πως μέσα στον εγκέφαλό μας υπάρχουν και παλεύουν διαφορετικά συστήματα με στόχο ποιο θα υπερισχύσει. Το ένα σύστημα είναι ο Χιμπατζής μέσα μας, το κομμάτι του μυαλού μας που εκπροσωπεί το συναίσθημα και που μας έχει δοθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τότε που δημιουργηθήκαμε. Τα άλλα δύο συστήματα είναι ο Άνθρωπος και ο Υπολογιστής. Ο συγγραφέας βαφτίζει με συμβολικά ονόματα τη δράση κάθε ενός τομέα του ψυχολογικού νου μας.

Ο αναγνώστης δυσκολεύεται να αποδεχτεί αυτή την ορολογία που ξενίζει. Όταν όμως, το συνηθίζει, η θεωρία του συγγραφέα αποδεικνύεται εξαιρετικά κατανοητή και διαφωτιστική για το πόσο μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση σε κάθε κομμάτι της ζωής μας:

Να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο νους.

Να αναγνωρίσουμε και να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας.

Να χρησιμοποιήσουμε σοφά τη γνώση αυτή για να γίνουμε οι άνθρωποι που πραγματικά θέλουμε.

Να κατανοήσουμε πώς αντιδρά κάθε τομέας του εγκεφάλου μας – και μάλιστα σε κλάσματα του δευτερολέπτου – και να διαχειριστούμε τον εαυτό μας σε διάφορους τομείς.

Στο τέλος του βιβλίου, ο συγγραφέας ανεβάζει την αυλαία και αποκαλύπτει την επιστημονική ορολογία με τα ονόματα των επιμέρους μερών του εγκεφάλου μας, που είναι αδύνατον να θυμηθούμε. Ονόματα όπως η αμυγδαλή, ο κοχλομετωπιαίος φλοιός, το αγκιστροειδές δεμάτιο… και πολλά ακόμα βαρετά μεν, αλλά επιστημονικά ονόματα που επιβεβαιώνουν ότι ο καθηγητής έχει πολύ καλή γνώση της φυσιολογίας του εγκεφάλου.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι αυτό του Χιμπατζή, ο οποίος, δεν φτάνει που παίρνει τον έλεγχο και ερμηνεύει όπως θέλει τα γεγονότα, αλλά βοηθούμενος από τα ένστικτα και τις ορμές μας, αντιδρά σαν να δέχεται απειλές. Έχει σημασία λοιπόν για τη γαλήνη της ψυχής μας να χειριστούμε το Χιμπατζή μας.

Αλλά και ο Υπολογιστής, το πιο γρήγορο κομμάτι του εγκεφάλου μας, περιλαμβάνει τον Αυτόματο Πιλότο, τα Γκρέμλιν και τα Γκόμπλιν, καθώς και την Πέτρα της Ζωής, που όλα μαζί είναι προγραμματισμένα να σκέφτονται σε δέκατα του δευτερολέπτου και να αποθηκεύσουν τα data των πληροφοριών που δεχόμαστε, αφού τα κατηγοριοποιήσουν.

Συναρπαστικό! Ενδιαφέρον! Πρωτότυπο και πολύ χρήσιμο βιβλίο. Θα χρειαστεί την προσοχή και το χρόνο σου, γιατί κρύβει μέσα του όλα τα μυστικά που χρειάζεται να γνωρίζεις για να αλλάξεις ολόκληρη ή ένα μέρος της Κοσμοθεωρίας σου. Θα το λατρέψεις!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης