ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Βιβλίο του Ντανιέλ Κλάιν: Κάθε φορά που βρίσκω το νόημα της ζωής το αλλάζουν, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου.

Post by: 14/05/2018 0 comments

Ντανιέλ Κλάιν

Κάθε φορά που βρίσκω το νόημα της ζωής το αλλάζουν

Εκδόσεις Πατάκη

Μετάφραση Πέτρος Γεωργίου

Φιλοσοφημένο, ευφυές και με πολλά στοιχεία αυτοβελτίωσης, το βιβλίο που έχει αυτόν τον πρωτότυπο τίτλο, με συνεπήρε.

Όπως γράφει στον υπότιτλό του ο συγγραφέας: “Η σοφία των μεγάλων φιλοσόφων για τη ζωή”. Έτσι και είναι!

Η ιστορία του βιβλίου ξεκινάει χρόνια πριν, όταν ο Ντανιέλ Κλάιν, φοιτητής ακόμα, ξεκίνησε μια συλλογή από σπουδαία ρητά μεγάλων προσωπικοτήτων. Την εποχή πριν τα κοινωνικά μέσα που αναρτούν χιλιάδες quotes ή ρητά ή αποφθέγματα, η πρόσβαση σε σταγόνες σοφίας ήταν θησαυρός. Για πολλά χρόνια, ο συγγραφέας σημείωνε αντιγράφοντας σε ένα τετράδιο τα ρητά φιλοσόφων που θεωρούσε σημαντικά στη ζωή του, την έμπνευση και την προσωπική του εξέλιξη.

  • Από τη λίστα του δεν λείπει ο Αριστοτέλης, ο Σοπενχάουερ, ο Νίτσε, ο Φρανκλ, ο Χάξλεϋ, ο Επίκουρος, ο Μακιαβέλλι και πολλοί ακόμα άλλοι φωτισμένοι εκπρόσωποι της φιλοσοφίας.
  • 39 διαφορετικά μεταξύ τους, συχνά αντιφατικά, φιλοσοφικά ρητά απασχολούν τον συγγραφέα και, για καθένα από αυτά, γράφει ένα δοκίμιο λίγων σελίδων ερμηνείας και ανάλυσης κάθε ρητού, αλλά και προσωπικών αναμνήσεων, που έχουν σχέση με το ρητό. Συχνά, το αποδέχεται σαν αξίωμα και άλλοτε το αμφισβητεί με χιούμορ και με ευφυείς παρατηρήσεις.
  • Η μεγάλη αξία αυτών των ρητών όπως την αναπτύσσει ο συγγραφέας, είναι ότι τα συνδέει με τη σημερινή πραγματικότητα, κατεβάζοντάς τα από τη σφαίρα της αφηρημένης ιδεολογίας.
  • Τα θέματα που αναπτύσσονται μέσα από τα ρητά είναι η ηθική, ανέμελη ζωή, η καλοζωία, το νόημα της ζωής, η ύπαρξη του Θεού, το ασυνάρτητο και το καλό αστείο, η ζωή μετά θάνατο, η αγάπη, η μοναξιά, το “καλό”, οι απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα και μια πληθώρα ακόμα θεμάτων που απασχολούν όλους μας, είτε στις στιγμές των διακοπών ή την ώρα πριν τον ύπνο.
  • Το βιβλίο είναι πνευματώδες και τα σχόλια του Ντανιέλ Κλάιν διευρύνουν τους ορίζοντες ερμηνείες κάθε ρητού, εμπλουτίζοντάς το με αναφορές στις δικές του αφηγήσεις, προσωπικές ιστορίες, συναφείς φιλοσοφίες άλλων προσώπων.
    Στο τέλος, ο αναγνώστης αποκομίζει μια όμορφη, σφαιρική φιλοσοφική θεώρηση για όλα τα θέματα μέσα από το πρίσμα του θαυμαστή και κριτή τους – συγγραφέα.
  • Πάρτο και διάβαζε κάθε βράδυ ένα διαφορετικό ρητό μαζί με τα ευφυή σχόλια του συγγραφέα και θα νιώσεις να ανοίγει το μυαλό και η ψυχή σου. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις τη σειρά που είναι τοποθετημένα στις σελίδες.

Αν και να ξέρεις, το “βαρύ” θέμα για την ύπαρξη του Θεού, αναπτύσσεται στα τελευταία κεφάλαια.

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης