ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Βιβλίο του Μπόρχα Βιλασέκα: Γνώθι σ’ αυτόν σε εννέα μαθήματα, Η μέθοδος Εννεάγραμμα, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 28/06/2021 0 comments

Μπόρχα Βιλασέκα

Γνώθι σ’ αυτόν σε εννέα μαθήματα

Η μέθοδος Εννεάγραμμα

Εκδόσεις Πατάκη

Για τη μέθοδο Εννεάγραμμα είχα ακούσει από παλιά, να όμως ένα πλήρες βιβλίο που σε μυεί στα μυστικά του Εννεαγράμματος. Ο συγγραφέας του, Μπόρχα Βιλασέκα, μοίραζε αυτό το βιβλίο στους μαθητές του, ως εγχειρίδιο κάνοντας 250 σεμινάρια σε τριάντα χιλιάδες άτομα, επομένως η εμπειρία του είναι όχι μόνο θεωρητική αλλά και πρακτική.

Το Εννεάγραμμα είναι μια αξιόλογη και χρήσιμη θεωρία, που περιγράφει τους εννέα τύπους προσωπικότητας, ξεχωρίζοντας την «ουσία» μας από το «εγώ» μας. Το εργαλείο του Ενεαγράμματος, πρώτος δημιούργησε ο μυστικιστής δάσκαλος – που διάβαζα στα 20 μου χρόνια – Γεώργιος Γκουρτζίεφ.

Τα πάθη μας, οι αρετές μας και η αμυντικοί μας μηχανισμοί διαφέρουν, όπως περιγράφεται στο βιβλίο. Υπάρχουν 3 τριάδες προσωπικοτήτων (σύνολο εννιά): η τριάδα του συναισθήματος, η τριάδα της σκέψης και η τριάδα του ενστίκτου. Η τριάδα στην οποία ανήκουμε, μας δείχνει ποιο συστατικό της ψυχής μας βασανίζεται περισσότερο από το εγώ μας, καθώς και το σημείο εκείνο του σώματός μας (καρδιά, κεφαλή ή κοιλιά) που κυριαρχεί ως ζωτικό κέντρο. Σίγουρα καθένας μας ανήκει σε έναν από τους 9 χαρακτήρες/τύπους ανθρώπων.

Εξαιρετικό βιβλίο αυτοεπίγνωσης, που βοηθά τον αναγνώστη να έρθει καλύτερα σε επαφή με τον εαυτό του.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ως παράθεμα, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει ένα κείμενό του με θέμα το πώς να αλλάξουμε τους εαυτούς μας, υπερβαίνοντας το εγώ μας και ανακτώντας την επαφή με την ουσία μας.

Είναι αποκαλυπτικό και δημιουργεί προβληματισμούς και συναισθήματα στον αναγνώστη, μια δίψα για να μας ανακαλύψει τη γαλήνη και ισορροπία της ψυχής. Σε αντίθεση με την απόδραση από τον ίδιο τον εαυτό μας, η εναρμόνιση μαζί του προϋποθέτει να κατανοήσουμε τη δομή του νου μας, ώστε να μάθουμε να κατευθύνουμε συνειδητά τις σκέψεις μας.

Όσο για την ευτυχία, η άποψη του συγγραφέα είναι ότι συνήθως τη συγχέουμε με συναισθήματα όπως «απόλαυση» και «ικανοποίηση», που τα ξεχωρίζει από την πραγματική ευτυχία και που δεν είναι άλλη από τη διαρκή εσωτερική γαλήνη.

Πραγματικά υπέροχο, αποκαλυπτικό, ευκολονόητο, σοφό, ένα βιβλίο που θα έχει την πιο θετική επίδραση στη ζωή του αναγνώστη.

(Πολύ καλή η μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου.)

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης