ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Βιβλίο του Μάικ Βάικινγκ: HYGGE: ο Δανέζικος τρόπος να ζεις καλά, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 20/05/2019 0 comments

Μάικ Βάικινγκ

HYGGE, ο Δανέζικος τρόπος να ζεις καλά.

Εκδόσεις Μίνωας

 

Ένα υπέροχο, εκπληκτικό βιβλίο για την ευτυχία, που όχι μόνο απολαμβάνεις, αλλά χαίρεσαι να διαβάζεις.

Δίκαια έχει γίνει παγκόσμιο best seller και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στις έρευνες για την ευτυχία, οι Δανοί αναδεικνύονται ως ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου. Ο συγγραφέας, αναζητά μέσα στις σελίδες του βιβλίου, τι κάνει τους Δανούς ευτυχισμένους. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος στο Ινστιτούτο Έρευνας της Ευτυχίας, με έδρα τη Δανία.

Κατά την άποψή του, Hygge ή Χούγκα, είναι η λέξη (και έννοια) με την οποία οι Δανοί περιγράφουν το συναίσθημα της ευτυχίας τους. Είναι η καλή παρέα, η θαλπωρή, το χουχούλιασμα, η άνεση, η απόλαυση, όλα αυτά μαζί.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει στις οσμές, στα φαγητά, στις συνήθειες, στην κοινωνικότητα των Δανών. Ήξερες, ας πούμε, ότι είναι η χώρα που καταναλώνει και, άρα, ανάβει τα περισσότερα κεριά στην Ευρώπη; Ότι τρώνε τα διπλάσια γλυκάκια από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους; Παρά το μακρύ χειμώνα με κρύο και χωρίς φως, οι Δανοί βρίσκουν τρόπο να απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής. Ένα ακόμα μυστικό της ευτυχίας τους, είναι η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, η δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τα επιδόματα ανεργίας.

Η λογική της ισορροπημένης ζωής μεταξύ εργασίας και οικογένειας, ίσως είναι ένα ακόμα μυστικό. Η ευτυχία για τους Δανούς είναι ο γλυκός φωτισμός, μια βόλτα με το ποδήλατο, η απόλαυση μιας τουρτίτσας, η παρέα με τους φίλους και την οικογένεια. Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, για τους Δανούς, η επίδειξη status και η φιγούρα, καταστρέφει το Χούγκα (την ευτυχία).

Η ατμόσφαιρα του βιβλίου δικαιολογεί απόλυτα το περιεχόμενό του. Έγχρωμο, γεμάτο πίνακες, φωτογραφίες, είναι χαρούμενο, εμπλουτισμένο με όμορφα σκίτσα (τα οποία αποδεικνύουν με αριθμούς τα επιχειρήματα του συγγραφέα), καλαίσθητη αισθητική, ευχάριστη τυπογραφία, φωτογραφίες από ευτυχισμένους ανθρώπους σε ευτυχισμένες στιγμές, περνούν στο υποσυνείδητό σου θετικά μηνύματα, εξίσου ισχυρά όσο το κείμενο.

Εξαιρετική η μετάφραση της Ελένης Τουλούπη.

Το βιβλίο Χούγκα (Hygge) είναι γραμμένο κατανοητά, γεμάτο χιούμορ, όμορφες εικόνες και παραδείγματα από την καθημερινή ζωή των Δανών, που ίσως συναντάς και σε άλλες χώρες, όμως οι Δανοί είναι ευτυχισμένοι με το δικό τους τρόπο.

Θα σε εμπνεύσει, με τα δεκάδες παραδείγματα ευτυχίας που αναδεικνύει, κυρίως, ως προς την ευτυχία των αισθήσεων, που είναι εφικτή σε όλους. Στο χέρι σου είναι μετά να αναρωτηθείς αν παίρνεις ικανοποίηση από τη ζωή σου και αν είσαι ένας ευγνώμων άνθρωπος, επομένως και ευτυχισμένος.

Είναι must! Ένα ποιοτικό βιβλίο-ένεση αισιοδοξίας. Τα παραδείγματα του βιβλίου μπορείς άνετα να τα ακολουθήσεις χωρίς να είσαι Δανός. Η κουλτούρα τους, αν και πιο cool από τη Μεσογειακή, ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους.

Έχε το στο κομοδίνο σου και διάβαζέ το ξανά και ξανά. Το βιβλίο είναι ανάλαφρο, ευχάριστο, μια ένεση θετικότητας

 

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης