ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Βιβλίο του John Izzo: Οι 5 κλέφτες της ευτυχίας, παρουσίαση και κριτική του βιβλίου.

Post by: 12/11/2018 0 comments

John Izzo

Οι 5 κλέφτες της ευτυχίας

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Εσύ, που ψάχνεις τα καλά βιβλία αυτογνωσίας, θα αγαπήσεις το “Οι 5 κλέφτες της Ευτυχίας” (Μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ). Όπως λέει και ο υπότιτλος: “Υποτάξτε τους εσωτερικούς κλέφτες της ζωής σας, αποκτήστε μεγαλύτερη επίγνωση και ανακαλύψτε την ευτυχία που κρύβετε μέσα σας.”

Ο συγγραφέας του βιβλίου, όπως αποκαλύπτει, μελετάει για χρόνια την ευτυχία και το νόημα της ζωής. Έχει σπουδάσει θεολογία, έχει γράψει πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης (όπως το “Τα Πέντε Μυστικά που πρέπει να ανακαλύψετε πριν Πεθάνετε”) και έχει υπάρξει σύμβουλος πολλών μεγάλων επιχειρήσεων.

Ένα βασικό σημείο έμπνευσής του για αυτό το βιβλίο ήταν τοπ προσκύνημά του, μια πεζοπορία 750 χιλιομέτρων στην Ισπανία, στο περίφημο μονοπάτι Καμίνο ντε Σαντιάγκο, που οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, καθώς και η πορεία του στην Ιερή Κοιλάδα των Ίνκας, στο Περού.

Καθώς περπατούσε λοιπόν, σκέφτηκε πως:

  • η εσωτερική εμπειρία της ευτυχίας αποτελεί την φυσική μας κατάσταση
  • η ευτυχία είναι επιλογή μας
  • η προσωπική μας ευτυχία απειλείται από, φαινομενικά φίλους, που είναι όμως μεταμφιεσμένοι εχθροί της ευτυχίας μας
  • στο Βουδισμό, στον Καθολικισμό, στους Σιχ υπάρχουν τα 5 εμπόδια, τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα, οι 5 κλέφτες, οι δυνάμεις μέσα μας, που αν τιθασευτούν από εμάς, είμαστε ευτυχείς και σε αρμονία με τον κόσμο.

Ο συγγραφέας διάλεξε (όπως οι Σιχ) τον τίτλο “Κλέφτες” για τους τρόπους σκέψεις που μας εξαπατούν και ξεστρατίζουμε από το δρόμο της ευτυχίας.

Οι 5 κλέφτες είναι ο κλέφτης Έλεγχος, ο κλέφτης Έπαρση, ο κλέφτης Φθόνος, ο κλέφτης Κατανάλωση, ο κλέφτης Ευκολία. Όλοι αυτοί οι τρόποι σκέψης, έχουν το αντίδοτό τους στο πώς να σκεφτόμαστε και να διατηρούμε την εσωτερική μας γαλήνη και ευτυχία. Με ενδιαφέροντα παραδείγματα, παραμύθια, μικρές συναρπαστικές ιστορίες και ανέκδοτα στοιχεία, ο αναγνώστης εύκολα κατανοεί το πώς διαβρώνεται η σκέψη μας από τους πέντε μεταμφιεσμένους κλέφτες.

Για να αναμορφώσουμε τους κλέφτες, πρέπει να στηριχτούμε στην εσωτερική ιδιότητά μας, το κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας, αυτό του Γνώστη. Ο Γνώστης ακολουθεί τα εξής 3 βήματα για να αναμορφώσει τους πέντε κλέφτες:

  • Εντοπίζουμε
  • Σταματάμε
  • Αντικαθιστάμε

Το “πώς” το περιγράφει σε βάθος ο συγγραφέας, δίνοντάς μας:

  • μάντρα (ή δηλώσεις ή επιβεβαιώσεις) για να επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα
  • και ασκήσεις διαρκείας (πνευματικές εννοείται), όπως η καταγραφή του ημερολογίου ευγνωμοσύνης – και όχι μόνο.

Ένα υπέροχο βιβλίο που θα φέρει φως στις συννεφιασμένες μέρες του φθινοπώρου.

 

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης