ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Βιβλίο του Jim Forest: Αγαπώντας τον εχθρό μου, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 26/04/2021 0 comments

Jim Forest

Αγαπώντας τον εχθρό μου

Εκδόσεις Πορφύρα

Σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, σας παρουσιάζω ένα δυνατό βιβλίο, πλημμυρισμένο με θετικά συναισθήματα κι ανθρώπινη αγάπη.

Ο Jim Forest είναι Χριστιανός ειρηνιστής και εκφράζει εδώ τις απόψεις του για τη συγχώρεση, όχι μόνο σε προσωπικό, αλλά και σε κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Αναλύοντας τα μηνύματα του Χριστού για τη συγχώρεση και την αγάπη, την άοπλη αντίσταση, τη προσευχή ακόμα και για τους εχθρούς, ο συγγραφέας ακούγεται πιο πολύ επαναστάτης παρά πιστός Χριστιανός, καθώς αντιστέκεται σε μια κοινωνία μίσους, οργής και εκδικητικότητας. Μας παρουσιάζει την αντίθεση ανάμεσα στο «Ευαγγέλιο» του Τζων Γουέην και στο Ευαγγέλιο του Θεού.

Ο λόγος του βγαίνει μέσα από την ψυχή χωρίς να μας κουνάει το χέρι, ούτε να διδάσκει αφ’ υψηλού. Είναι μια πνευματική κατάθεση που καταλήγει στον πυρήνα της διδασκαλίας του Χριστού, την αγάπη για τα πλάσματα του Θεού. Μιλάει για τον φόβο τον λαών, αλλά και το έλεος και την ευσπλαχνία των απλών ανθρώπων.

Το βιβλίο παραθέτει δεκάδες απίθανα παραδείγματα συγχώρεσης ανάμεσα σε πρόσωπα ή και ιστορίες που συνέβησαν σε εχθρούς, κατά τη διάρκεια εμπόλεμων συρράξεων. Η πιο συγκινητική, κατά τη γνώμη μου, είναι η ιστορία του Γερμανού ελεύθερου σκοπευτή, στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, που ενώ μπορούσε να σκοτώσει τον αμερικανό στρατιώτη απέναντί του, δεν το έκανε. Αιτία ήταν το γεγονός ότι ο Αμερικάνος είχε βγάλει την τρομπέτα του και έπαιξε το γνωστό γερμανικό τραγούδι «Λιλί Μαρλέν». Στο άκουσμα του τραγουδιού, ο Γερμανός στρατιώτης θυμήθηκε τη μητέρα του, την αρραβωνιαστικιά του και τα αδέλφια του και έβαλε τα κλάματα από νοσταλγία.

Ή την ιστορία ευσπλαχνίας που έχει αναφέρει ο Ρώσος λογοτέχνης Γεβγένι Γεφτουσένκο. Όταν, μικρός, παρακολουθούσε δίπλα στη μητέρα του, το 1944, μια παρέλαση 20.000 Γερμανών αιχμαλώτων στη Μόσχα. Το πλήθος, σκυθρωπό, εχθρικό, περιφρονητικό, κυρίως γυναίκες που κάθε μιά είχε χάσει στον πόλεμο ένα δικό της άνθρωπο. Και, όμως, αντικρίζοντας τους εξαθλιωμένους Γερμανούς στρατιώτες, αξύριστους, βρώμικους, τραυματισμένους, εξαντλημένους, μια Ρωσίδα πλησίασε τη φάλαγγα και έδωσε σε ένα Γερμανό αιχμάλωτο ένα ξεροκόμματο από το πολύτιμο ψωμί της εποχής. Αμέσως, το κλίμα μεταστράφηκε και όλο το πλήθος των γυναικών ξεχύθηκε προσφέροντας ψωμί, τσιγάρα, ό,τι είχαν πάνω τους.

Αφού αναπτύξει με ιστορίες και επιχειρήματα ο συγγραφέας το πώς μπορεί να μεταστραφεί η καρδιά μας, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ανιχνεύει, με οδηγό την Καινή Διαθήκη, εννέα αρχές για την ενεργό αγάπη και τη συλλογική απάντηση μας στην εχθρότητα. Αναλύει και τις εννέα.

Ένα αληθινό μανιφέστο αγάπης για την έλλειψη εχθρότητας, σε ένα μοντέρνο κόσμο.

Διαφωτιστικός ο πρόλογος του πατέρα Βασίλη Θερμού και εκπληκτική η μετάφραση του Θάνου Κιοσόγλου.

Ένα βιβλίο που μεταφέρει τα βαθύτερα μηνύματα της αγάπης, την εβδομάδα του δράματος Εκείνου που δεν μισούσε κανένα.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης