ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Βιβλίο του Gabriel Rolon: 10 ζωές στο φως της ψυχανάλυσης, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 05/06/2023 0 comments

Gabriel Rolon

10 ζωές στο φως της ψυχανάλυσης

Εκδόσεις Ιβίσκος

 

Ένα διαφορετικό βιβλίο ψυχολογίας που θα σας ενθουσιάσει. Διαβάζεται πολύ εύκολα, αφού παρουσιάζει τις δέκα ιστορίες, δέκα διαφορετικών ανθρώπων που επισκέπτονται για θεραπεία τον κορυφαίο στο είδος του, Gabriel Rolon.

Οι ιστορίες είναι όλες αληθινές και ξετυλίγονται αριστοτεχνικά, σαν να ακούμε να τις διηγούνται δικοί μας άνθρωποι. Μιλάνε για την αγάπη, τη ζήλια, τη μοναξιά, την απιστία, το πένθος, τη σεξουαλικότητα, την ενοχή, την αγωνία, στρεβλές συμπεριφορές, κακοποίηση, ομοφυλοφιλία, ανοργασμία, την προσκόλληση σε ανθρώπους, τη δυσκολία να αγαπάς και να ποθείς το ίδιο πρόσωπο.

Καθώς οι συνηθισμένοι άνθρωποι των ιστοριών αφηγούνται με σάρκα και οστά τη ζωή τους, ταυτιζόμαστε μαζί τους, αφού κάθε ιστορία αφηγείται κάτι πολύτιμο για το δικό μας εαυτό.

Το εκπληκτικό είναι ότι διαπιστώνουμε, μέσα από το βιβλίο, πόσο πολύπλοκες είναι οι σχέσεις μας και ειδικά αυτές με την οικογένεια. Εκεί, συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που δεν μεγαλώσαμε σε τέλειες συνθήκες. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι και μάλιστα με ιστορίες πολύ πιο τραυματικές από τις δικές μας.

Η μορφή της διήγησης στο βιβλίο είναι οι διάλογοι, όπως ξετυλίγονται στα γραφεία των ψυχαναλυτών, πράγμα που κάνει την κατανόηση εύκολη ακόμα και όταν ένας κόμπος στέκεται στο λαιμό μας. Έτσι, διαπιστώνουμε πως η ζωή και τα αληθινά γεγονότα είναι πολύ πιο δραματικά από όσα δημιουργεί η φαντασία στα μυθιστορήματα.

Ο ρόλος του Γκαμπριέλ Ρολόν, κορυφαίου ψυχαναλυτή στη Νότια Αμερική, είναι βασικός στην προσπάθεια να λυθούν οι γρίφοι των ιστοριών που φέρνουν οι ψυχαναλυόμενοι στον ψυχαναλυτή. Όχι μόνο πρέπει να αποστασιοποιείται συναισθηματικά αλλά και να δίνει προσοχή με ψυχραιμία σε φράση-φράση, τι αποκαλύπτουν οι ιστορίες. Συχνά κρύβονται λέξεις ή νοήματα που σκόπιμα θέλει να κρατήσει σφραγισμένα στην ψυχή του εκείνος που τα αφηγείται.

Το περίεργο είναι ότι εμείς, οι αναγνώστες, βλέπουμε ολοφάνερα τους κόμπους στη ζωή των ασθενών, έτσι όπως μάς τις παρουσιάζει ο συγγραφέας. Τα δικά μας θέματα είναι που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, χωρίς την ανάλογη καθοδήγηση.

Ένα χαρισματικό βιβλίο που θα απολαύσετε με την ησυχία σας, για να διαπιστώσετε πως οι άνθρωποι που επιθυμούν, μπορούν να αλλάξουν το πεπρωμένο τους.

Όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας, κάθε αναλυόμενος φέρνει στο ιατρείο του ένα ιερογλυφικό και εκείνος καλείται να τον βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσει το ιερογλυφικό, χρησιμοποιώντας τρία όπλα: τον ασθενή, τον ψυχαναλυτή και τον λόγο. Η προσωπική αλήθεια που κουβαλάει ο ασθενής και την οποία συχνά δεν μπορεί να εξωτερικεύσει, εμφανίζεται μεταμφιεσμένη σε κάποιο όνειρο, ένα αστείο ή ένα γλωσσικό ολίσθημα.

Ένα βιβλίο που λυτρώνει μέρος της ψυχής μας, μας απενοχοποιεί από τα βάρη του παρελθόντος και μας δίνει ελπίδα ότι το πεπρωμένο μας μπορεί να αλλάξει. Απλά υπέροχο!

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης