ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Βιβλίο του Έντι Τζέικου: Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 21/02/2022 0 comments

Έντι Τζέικου

Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη

Η όμορφη ζωή ενός επιζώντα του Άουσβιτς


Εκδόσεις Ψυχογιός

Αυτή η αυτοβιογραφία είναι ένα υπέροχο κουκούλι γενναιοδωρίας και καλοσύνης, ένα βιβλίο συγκινητικό σε κάθε του σελίδα και μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης, αγάπης και ελπίδας.

Άνθρωποι όπως ο Έντι Τζέικου, που βίωσαν τις φρικαλεότητες των Ναζί και επέζησαν του Ολοκαυτώματος, έχουν να μοιραστούν μαζί μας πολλά μαθήματα πίστης και ελπίδας. Κατάφεραν, ως επιζώντες, να συνεχίσουν τη ζωή τους, ξεπερνώντας τις αναμνήσεις, τη θλίψη τους, το φόβο και το μίσος για τους βασανιστές τους.

Έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία από επιζώντες και έχω διαβάσει πολλά από αυτά. Η ειρωνεία είναι πως η ανθρωπότητα προσπάθησε να συγκαλύψει και να κουκουλώσει τα ζοφερά χρόνια, αποσιωπώντας για δεκαετίες το τραύμα του Ολοκαυτώματος.

O Έντι Τζέικου, που γεννήθηκε Γερμανός και που μετά τα τραγικά χρόνια του πολέμου, μετανάστευσε στην Αυστραλία, πέτυχε ως επιχειρηματίας, οικογενειάρχης και ως δημόσιο πρόσωπο. Κάνει ομιλίες για τις βαρβαρότητες που πέρασε στα χέρια των Ναζί, σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Σήμερα, στα εκατό του χρόνια, η αφήγηση της ζωής του μας πηγαίνει πίσω σε μια σειρά γεγονότων, συμπτώσεων και ανατροπών, που σημάδεψαν την πορεία του προς την επιβίωση και όχι το θάνατο. Φυσικά, σημάδεψαν και όλη την Ευρώπη.

Μεγαλωμένος στην αριστοκρατική πόλη της Λειψίας, από μια εβραϊκή οικογένεια με δεσμούς και με ηθικές αρχές, εργατική, μια οικογένεια περήφανη για το γεγονός ότι ήταν Γερμανοί πολίτες, αναγκάστηκε από μικρός να σπουδάσει μηχανικός με ψεύτικα χαρτιά, που του έφτιαξε ο πατέρας του, γιατί οι Εβραίοι έπαψαν να είναι δεκτοί στο σχολείο.

Η ζωή του ανατρέπεται το 1938, όταν άρχισαν οι διώξεις των Ναζί κατά των Εβραίων. Ο Τζέικου αρχίζει να ξετυλίγει την ιστορία του, για τα βασανιστήρια που έζησε σε διαφορετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τις επιτυχημένες ή αποτυχημένες του αποδράσεις, για τις φορές που δέχτηκε ή έδωσε βοήθεια, για τις προσπάθειές του να διασωθεί στο Βέλγιο και στη Γαλλία, για το αντισημιτικό κλίμα και την καχυποψία των λαών αλλά και για την τελική του σύλληψη και μεταφορά στο θρυλικό Άουσβιτς, εκεί όπου η μυρωδιά από τα καμένα σώματα στους φούρνους ήταν μια υπόσχεση θανάτου.

Ούτε μια στιγμή δεν συμβιβάστηκε. Έφαγε ξύλο, χτυπήματα στο κεφάλι, σφαίρα στο πόδι και, σε συνδυασμό με την πείνα και τις άθλιες συνθήκες ζωής, είναι θαύμα το πώς επιβίωσε και παρέμεινε άνθρωπος. Κρατήθηκε στη ζωή, χάρη στην πίστη του και στις ηθικές αρχές και αξίες του.

Ένα υπέροχο βιβλίο, συγκλονιστικό σε αφήγηση, που μοιάζει με μυθιστόρημα. Ο τρόπος που αφηγείται τα γεγονότα και τη ζωή του ο συγγραφέας, περιλαμβάνει ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις, με μια ευρύτερη φιλοσοφική ιδέα προσφοράς στην κοινωνία. Ένας άνθρωπος πολύτιμος για την ανθρωπότητα, δίνει στον αναγνώστη ένα σπρώξιμο για να ζήσει κάθε μέρα της ζωής του ευτυχισμένα.

Διάβασέ το και θα νιώσεις μια δύναμη να σε οδηγεί στην αισιοδοξία.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης