ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Βιβλίο της Tiffany Watt Smith: Οι κρυφοί νόμοι της ανθρώπινης χαιρεκακίας, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 20/04/2020 0 comments

Tiffany Watt Smith

Οι κρυφοί νόμοι της ανθρώπινης χαιρεκακίας.

Εκδόσεις Πατάκη

 

Ένα σύγχρονο βιβλίο ψυχολογίας που με χιούμορ και επιστημονική έρευνα, σου αποδεικνύει πώς διανύουμε την εποχή της χαιρεκακίας.

Είμαι μεγάλη η χαρά όταν ένας πολιτικός δέχεται “βρισίδια” στο Twitter. Όταν η ρεπόρτερ μπερδεύει τα λόγια της μπροστά στην κάμερα. Ο θρίαμβος που νιώθουμε όταν ο γάμος του/της πρώην ακυρώνεται. Όταν ένα τοπ μόντελ μπουρδουκλώνεται και σωριάζεται στην πασαρέλα. Όταν σας αναθέτουν στη νέα σας εταιρία, να στείλετε μέηλ αναγγελίας ότι απορρίπτεται η αίτηση για συνέντευξη στο παλιό σας αφεντικό, μια μέγαιρα που σας έκανε τη ζωή μαύρη. Όταν μια διάσημη πηγαίνει στο εστιατόριο και απογοητεύεται επειδή της σερβίρουν λάθος σούσι. (!!!) Τίποτα δεν κάνει τον κόσμο να λάμπει τόσο όσο όταν τρώνε τα μούτρα τους οι κακοί. Τα κακόβουλα τρολ και η επιδειξιομανία στο Instagram, ενισχύουν το φθόνο και η μόνη παρηγοριά είναι όταν βλέπουμε τους άλλους να βιώνουν θεαματικές αποτυχίες.

Η χαιρεκακία ή ο φθόνος ή οι μοχθηρές απολαύσεις που νιώθουμε, είναι ένα ελάττωμα, που μπορεί να μην είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, όμως μας χαρίζει μικρές κρυφές χαρές.

Οι Ιάπωνες έχουν μια παροιμία: “Οι ατυχίες των άλλων είναι γλυκές σαν μέλι”. Οι άνθρωποι χαμογελούν περισσότερο με τις αποτυχίες των εχθρών τους παρά με τις δικές τους επιτυχίες.

Από τους επιστήμονες, υιοθετήθηκε για να περιγράψει τις αποτυχίες των άλλων η γερμανική λέξη Schadenfreude, προφέρεται σάντενφρόυντε. Χαρά για το πλήγμα που υπέστη ο άλλος.

Φυσικά αυτό το συναίσθημα έχει τις ρίζες του σε ψυχολογικά αίτια: το να βλέπουμε να αποτυχαίνει ο άλλος είναι ίσως ο μόνος τρόπος να τον επαναφέρουμε στις ανθρώπινες διαστάσεις του. Ή να βλέπουμε το σύμπαν να αποκαθιστά μια αδικία. Ή να νιώθουμε μια προσωπική ανωτερότητα. Ή μια αίσθηση μαγκιάς, μεγαλείου. (Γι’ αυτό και το συναίσθημα αυτό εκφράζεται πολύ πιο ελεύθερα όταν είμαστε οργανωμένοι σε ομάδες – από ποδόσφαιρο μέχρι κοινωνικά δίκτυα).

Η ένοχη ευχαρίστηση της Schadenfreude μοιάζει αντικοινωνική, όμως αποτελεί στοιχείο πολλών από τα πιο αγαπημένα μας συλλογικά τελετουργικά,  από τον αθλητισμό μέχρι το κουτσομπολιό. Ζούμε την χρυσή εποχή του Schadenfreude – το αντίθετο της ενσυναίσθησης που θα ήταν ανθρώπινο να ζούμε. Εποχή της εμπάθειας σε ένα ατομικιστικό σύγχρονο κόσμο.

Αλλά αν ο αιώνας μας χαρακτηρίζεται από το συλλογικό συναίσθημα της χαιρεκακίας και του φθόνου, η δεκαετία του 1940 χαρακτηρίστηκε ως “εποχή της Αγωνίας” και ο 19ος αιώνας, “η ανία ήταν η χρόνια ασθένεια των καιρών μας.

Ένα εκπληκτικό βιβλίο, βασισμένο σε επιστημονικές ψυχολογικές έρευνες, που εξηγεί τα βαθύτερα αίτια που μας κάνουν να νιώθουμε χαιρεκακία, τα όριά της, την ανάγκη μας να παραδεχτούμε ότι την νιώθουμε… γενικά όλους τους κανόνες και τους κρυφούς νόμους που διέπουν το σύγχρονο αυτό και διαδεδομένο ελάττωμα.

Ένα βιβλίο που θα απολαύσεις. Θα σε προβληματίσει και θα σε κάνει να ταυτιστείς με κάθε σελίδα του.

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης