ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Βιβλίο της Κρίστι Βανμπρεμέρς: ΚαϊΖέν, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 04/01/2021 0 comments

Κρίστι Βανμπρεμέρς

ΚαϊΖέν

Αλλάζω προς το καλύτερο με ένα βήμα τη φορά

Εκδόσεις Μίνωας

Μετάφραση Πετρούλα Γαβριηλίδου

 

Μα τι εμπνευστικό βιβλίο! Το καλύτερο για να αρχίσεις τη νέα χρονιά! Θα σε συναρπάσει, από την πρώτη ως την τελευταία του σελίδα. Θα σε κινητοποιήσει, θα σε ενθουσιάσει, θα σε κάνει να προσπαθείς να πιάσεις το νήμα των ονείρων σου από εκεί που το άφησες και να τα σπρώξεις στο φως.

Το Κάι (σημαίνει αλλαγή) Ζεν (σημαίνει καλό) είναι ένα βιβλίο που σε μαθαίνει, με πολύ ευχάριστο τρόπο, να κάνεις βήμα-βήμα όποιες αλλαγές προς το καλύτερο αποφασίσεις για τη ζωή σου.

Το Καϊζέν είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για να βελτιώσουν – αρχικά – τις επιχειρήσεις τους. Τους το δίδαξαν οι Αμερικανοί και το βελτίωσαν με τη δική τους εμπειρία. Το έχουν εφαρμόσει με τόσο καλό τρόπο, που η συγγραφέας το μεταφέρει τώρα και στην ανθρώπινη ζωή, προτείνοντάς μας τα μυστικά του για να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Η διαρκής βελτίωση της ζωής σου είναι ο ορισμός του Καϊζέν. Πώς θα το σχεδιάσεις; Με τη μέθοδο PDCA (plan-do-check-act) ή στα ελληνικά: Προγραμματίζω – Αναπτύσσω – Ελέγχω – Προσαρμόζω.

Με την προτροπή: Ξυπνήστε! Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει! η συγγραφέας σε ενθαρρύνει να αρχίσεις το πρώτο βήμα για την αλλαγή προς το καλύτερο που θέλεις να κάνεις.

Να το πούμε και αυτό: στο κείμενο του βιβλίου θα συναντήσεις πολύ ωραίες συμβολικές ιστορίες από τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ και από την Αγία Γραφή. Κάνουν τη θεωρία εύπεπτη και το ρόλο του αναγνώστη πιο διαδραστικό. Και όχι μόνο, το κείμενο εικονογραφείται με αποκαλυπτικά σχεδιαγράμματα και τυρκουάζ διαχωριστικές σελίδες, ανάμεσα στα κεφάλαια, πράγμα που κάνουν το βιβλίο ακόμα πιο ζωντανό και ενδιαφέρον.

Από τη μέθοδο PDCA, κάθε αρχικό γράμμα είναι και ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Σου παρουσιάζει πολλές τεχνικές, ιστορίες, παραμύθια και πληροφορίες, για να αφομοιώσεις πώς να κάνεις «Προγραμματίζω – Αναπτύσσω – Ελέγχω -Προσαρμόζω», στον τομέα ή στους τομείς της ζωής σου που θέλεις να αλλάξεις.

Για να γίνει κτήμα σου η μέθοδος, αλλά και για να καταγράφεις όλες τις ιδέες, σκέψεις και σχέδια που θα βάλεις σε πράξη, αναγνώστη μου, η συγγραφέας σου παραθέτει στο κάθε κεφάλαιο ερωτήσεις, για να τις απαντήσεις για τον εαυτό σου.

Από την αρχή του βιβλίου, σου συστήνει να βρεις ένα όμορφο σημειωματάριο και ένα ωραίο στυλό, για να καταγράφεις όλα όσα σε εμπνέουν μέσα στο βιβλίο και, φυσικά, τις απαντήσεις σου στα ερωτήματα των κεφαλαίων. Οι απαντήσεις σου θα ξεκαθαρίσουν μέσα σου αυτό που μπορείς να κάνεις για σένα, με στήριγμα το βιβλίο. Λειτουργεί, δηλαδή, λίγο σαν coach.

Θα σε ψυχαγωγήσει με το παραμύθι με τα τρία φτερά ή την ιστορία με το γάιδαρο που ήθελε να μπει στην ορχήστρα της Βρέμης και, παράλληλα, θα σε εμπνεύσει με τα γιαπωνέζικα βήματα και με τα κεφάλαια «το σύμπαν πιάνει δουλειά», «οι προσευχές ή φτερωτές σκέψεις», «το χέρι σου στον ώμο μου», «η ζωή σου σαν τούρτα», «κοίτα από ψηλά σαν αητός τη ζωή σου.»

Θα μάθεις πως για να αποκτήσεις μια νέα συνήθεια, σου χρειάζονται 21 μέρες. Πώς να δίνεις φτερά στον εαυτό σου, πώς να γιορτάζεις τις επιτυχίες σου και να ρίχνεις άγκυρα, στεριώνοντας στο χρόνο, τις αλλαγές που κατάφερες.

Ένα βιβλίο που θα σε ενθουσιάσει και, στ’ αλήθεια, θα σου δώσει φτερά!

Καλή χρονιά, καλές αναγνώσεις.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης