ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

TONIMATIS ZOIS

Το Νήμα της Ζωής

Post by: 09/06/2014 0 comments

Στήβεν Γκρος

Το Νήμα της Ζωής

Πώς χάνουμε και βρίσκουμε τον εαυτό μας

Εκδόσεις Πατάκη

Μια υπέροχη συλλογή ιστοριών που περιγράφουν αληθινές καταστάσεις της ψυχής. Στο βιβλίο του ο ψυχαναλυτής Στήβεν Γκρος περιγράφει αληθινές ιστορίες ανθρώπων – σαν και μας – που τις εξομολογούνται στο «ντιβάνι» του. Μέσα από τις ιστορίες ο ψυχαναλυτής όχι μόνο μας περιγράφει αυτά που του λένε οι «ασθενείς» του αλλά μας παρασύρει να δούμε τι κρύβεται πίσω από κάθε ψυχή. Αφού αυτά που λένε οι ασθενείς χρειάζονται την ψυχραιμία και παρατηρητικότητα όπως ενός χειρουργού, που μπορεί να αγγίξει την καρδιά του προβλήματος.

Συνήθως, πίσω από αυτά που προβληματίζουν τους ανθρώπους κρύβονται βαθύτερες αποφάσεις, παγίδες, γεγονότα, συνήθειες, εμμονές, επιλογές που μας έχουν τυλίξει στα δίχτυα κάποιας δυστυχίας.

Όμως ο ψυχαναλυτής – συγγραφέας έχει σαν αποστολή του να βοηθάει τους ανθρώπους να αλλάζουν, συμβουλεύοντάς τους κατάλληλα, ή, μάλλον, ρωτώντας τους αυτά που θα τους κάνουν να κατανοήσουν μόνοι τους τον εαυτό τους.

Όλες οι ιστορίες του βιβλίου είναι αληθινές με αλλαγμένα ονόματα από το συγγραφέα.

Στο μυαλό μου έχει μείνει η ιστορία με το αυτιστικό παιδί – θαύμασα την υπομονή του συγγραφέα. Αλλά ακόμα περισσότερο, η συγκλονιστική ιστορία με πρωταγωνιστή τον πατέρα του συγγραφέα όταν ο τελευταίος αποφάσισε να του κάνει δώρο ένα ταξίδι πίσω στη χώρα που είχε γεννηθεί. Τότε η χώρα ονομαζόταν Ουγγαρία, σήμερα λέγεται Ουκρανία. Αναζητώντας, λοιπόν, το πατρικό σπίτι του πατέρα του και το κτήμα του παπού του, ο συγγραφέας βρίσκεται με έκπληξη πάνω στην άρνηση του πατέρα του να αναγνωρίσει τα μέρη του. Γιατί του θύμιζαν την οικογένεια που έχασε στο Ολοκαύτωμα, την πίκρα, τη θηριωδία. Έτσι παρέμεινε απών ενώ ταξίδεψε πίσω στα πατρογονικά εδάφη. «Δεν είναι αυτά» έλεγε, «ας προχωρήσουμε πάρα κάτω».

Όλες οι ιστορίες είναι υπέροχες και θα σας αρέσουν. Μας θυμίζουν πόσο μοναδικοί είμαστε σαν άνθρωποι αλλά και πόσα κοινά – αν και διαφορετικά – «βάρη» κουβαλάει καθένας μας. Θα απολαύσετε τις ιστορίες με την ψυχή σας.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης